Orăștia, pe 30 noiembrie, sărbătorește 800 de ani de la prima atestare documentară, motiv pentru care vineri a fost inaugurată expoziția Salonului de Artă Plastică Orăștiană deschisă în Sinagoga din municipiul nostru. Gazdă și organizator al evenimentului este Dan Orghici, gazetar orăștian care, după cum ne-a declarat, și-a propus 8 evenimente culturale pe parcursul acestui an, dar a reușit ca acestea să fie 11 în total.
Expoziția de artă plastică reunește lucrări semnate de pictorii: Jesi Filip, Mircea Zdrenghea, Alexandru Mihăilean și Rodica Șofan, dar si fotografii ce surprind Orașul între 1900 – 1970, din colecțiile doamnelor și domnilor: Corinna Lădar, Homorodean, Alina Felicia, Carmen Vasiu, Sabina Ivașcu, Dan Grecu Simion, Lucian Ștefan, Cornel Rusan, Adrian Secui, Nicu Hada și Dan Orghici.
În timpul evenimentului, Dan Orghici a răspuns câtorva întrebări, exclusiv pentru Radio Color:
–Un om ca tine, care iubește și urăște Orăștia în aceeași măsură, de unde își energia pentru a organiza evenimente pentru Orăștie?
– Din aceeași dragoste și ură! Vezi tu, și într-o căsnicie dacă nu ar exista și ceartă, și iubire, s-ar destrăma foarte repede. Dar atâta timp cât cele două sunt la echilibru cât dragostea primează în detrimentul urii și ura este lăsată un pic mai jos totul e ok. Nu este ok în momentul în care continui ura la nesfârșit nepunând dramul de dragoste, ori Orăștia mi-a dăruit bucata sa de dragoste! De acolo mă încarc. Asta e energia mea, Orăștia.
–Toate evenimentele sunt organizate exclusiv de Dan Orghici?
-Toate evenimentele pe care le-am făcut. Anul acesta îmi propusesem să fac 8 evenimente, datorită cifrei 8, cifra infinitului, cifra 800. Nu mi-a ieșit. Am făcut 11. Toate evenimentele au fost organizate de mine, pe banii mei și pe propria muncă de la panotare la expunere, închiderea galeriei , la adunarea de oameni totul este făcut de Dan Orghici.
-Acest eveniment este o invitație pentru ca orăștienii să se autoredescopere?
-Da, bineînțeles, pentru că dacă îți uiți rădăcinile, îți uiți bucata de frumos, îți uiți istoria, atunci nu mai știi de unde ești, de unde vii. Vezi tu, bucata de apă care curge, curge peste o piatră. Dacă tot curge, o șlefuiește și duce nisip la vale. Nisipul îl iei și clădești o casă. Bun! Atunci dacă noi nu știm unde-i piatra din care am fost scurși de apă la vale, avem o problemă și nu mai știm de unde am venit. Duși de apă ne putem duce oriunde, doar trebuie să ne amintim de piatra din care am fost dislocați de apă.
-Evenimentul din 30 noiembrie?
-Evenimentul se vrea o poveste cu imagini mai puțin cunoscute de lumea din Orăștie, în care domnul profesor Secui și domnul Enedy și poate și eu, vom ședea de povești cu orăștienii care vor să își pună întrebări despre Orăștie.
-Unde va fi?
-Tot aici la Singoga, și tot la ora 16:30.
Cosmina Prața
Comentarii (0)