Interviu cu ec. Ovidiu Vlad – directorul Uzinei Mecanice Orăștie:
”Din activitatea curenta, astăzi UMO este pe profit!”
Dl. Director Ovidiu Vlad, au apărut informații în mediul public despre un proces pe care l-a demarat o firmă, Nena Com, împotriva UMO. De asemenea, s-au făcut referiri la situația economică a societății pe care o conduceți. Ce detalii ne puteți furniza?
Aș vrea să încep cu situația economică a societății, pentru că s-au spus foarte multe neadevăruri în această perioadă și apoi voi ajunge și la procesul cu Nena Com, pe care UMO l-a câștigat.
Așadar, când am fost numit director general al UMO, în anul 2020, nivelul comenzilor era scăzut, sumele de bani necesare pentru plata salariilor erau extrem de greu de asigurat, materia primă pentru activitatea curentă nu putea fi asigurată corect și la timp din lipsa banilor, activitatea de producție era grav afectată tocmai din această cauză, a lipsei banilor. Prin proiectul managerial pe care l-am implementat și printr-o activitate susținută, am reușit să aducem Uzina Mecanică Orăștie pe profit.
Și atunci, dacă din activitatea curentă vorbim despre profit, de unde rezidă aceste datorii despre care s-a făcut vorbire?
Sunt datorii vechi, de zeci de ani, a căror rezolvare excede sfera de competență a societății noastre. Astfel, la începutul anilor 2000, statul român a decis să construiască o turnătorie de tuburi de fontă ductilă, printr-o linie de credit. Această turnătorie nu a funcționat practic niciodată, iar în anul 2004 angajații au primit salarii compensatorii, turnătoria de tuburi de fontă ductilă a intrat în conservare, deoarece nu existau soluții prin care aceasta să funcționeze.
În ultimii ani, ca urmare a adăugării la suma inițială a dobânzilor şi penalităţilor de întârziere, s-a ajuns la datorii imense, pe care UMO nu le poate susține. Am demarat o Hotărâre de guvern pentru sistarea investiției de la turnatoriei.
Ca director, am identificat trei soluții: prima e sistarea investiției legată de turnătorie, a doua e darea în plată și demararea de către Primăria Municipiului Orăștie a unui parc industrial care să aducă investitori și locuri de muncă, iar a treia divizarea astfel încât activitatea curenta sa se desfășoare pe o societate noua care să înceapă de la un “moment zero”, fără datorii.
Rămânând în sfera comercială, ce produce UMO în prezent?
UMO produce în prezent atât produse acestea speciale, conform obiectului principal de activitate, pe care le livram cu respectarea tuturor cerințelor încă de acum doi ani, cât și o mulțime de piese din prelucrările mecanice, dar mai ales confectii metalice de mici și mari dimensiuni. In premieră în ultimii 20 de ani, UMO produce astăzi zeci de mii de componente din categoria „produse speciale”, asta după ce a câştigat la finalul anului trecut o licitaţie importantă a Uzinei Mecanice Mija, care are o tradiţie de peste 8 decenii şi care este o fabrică de armament ce funcţionează ca filială Romarm.
Din producția UMO, pe care ați descris-o, aveți resurse financiare proprii pentru plata salariilor și sporurilor angajațiilor?
În prezent sunt bani pentru ca societatea să-și asigure materia primă, nu există întârzieri la plata salariilor și a primelor, salariile pentru toți angajații au crescut numai anul acesta cu 25%.
Ne asigurăm banii de salarii și sporuri din producția proprie, nu primim bani din altă parte pentru asta. Facem și noi angajări deoarece există comenzi care necesită creșterea numărului de angajați din UMO.
Împreună cu colegii mei caut soluții pentru a asigura stabilitate economică, creșterea profitului, asigurarea salariilor și a sporurilor și pentru a păstra bunăstarea acestei instituții. Eforturile noastre sunt permanente și eficiente. Vă asigurăm de implicarea noastră pentru ca lucrurile să funcționeze.
Întorcându-ne la procesul dintre Nena Com și Uzina Mecanică Orăștie, care este situația?
Referitor la întrebarea dvs., pot spune că în data de 30.03.2023, Judecătoria Orăștie a respins acţiunea formulată în instanță de către SC NENA COM SRL în contradictoriu cu SC UZINA MECANICĂ ORĂŞTIE SA. Această firmă funcționează pe platforma UMO și între această firmă si UMO există un contract comercial, încheiat încă din anul 2005, înainte ca eu să fiu numit director general al Uzinei Mecanice Orăștie, când reprezentanții societății în cauză au cumpărat o hală de producție. Prin contractul de vânzare – cumpărare încheiat atunci, a fost stipulată posibilitatea asigurării utilităților, în baza unor contracte distincte ulterioare. Menționez că toate societățile comerciale cu care au fost încheiate contracte pentru asigurarea utilităților sunt contorizate separat, iar cei 10% aplicați suplimentar la factură reprezintă suma aferentă cuvenita fiecărui subconsumator pentru exploatarea si întreținerea instalațiilor aflate în gestiunea UMO, respectiv stația de 20 kv IMO.
Firma care a pierdut procesul cu UMO, a prelungit contractul în fiecare an, din 2005, prin act adițional la contractul de bază, până în anul 2021. Acum 2 ani, când au semnat actul adițional au adus obiecțiuni, iar noi, reprezentanții Uzinei Mecanice Orăștie, nu am fost de acord cu acestea. S-a comunicat în scris cu reprezentanții firmei de mai multe ori și au avut loc mai multe runde de discuții. În cele din urmă, după mai multe luni de la expirarea valabilității ultimului act adițional semnat de ambele părți, în lipsa unui contract comercial în vigoare, UMO nu a mai asigurat utilitățile către aceasta societate.
SC NENA COM SRL a acționat UMO în judecată, dar Judecătoria a respins acțiunea formulată împotriva societății noastre, dându-ne dreptate.
Așadar, extrapolând, putem să spunem că instanța a constatat nu doar legalitatea acțiunii UMO, dar și a contractelor comerciale încheiate cu terți, chiar dacă unii au încercat să prezinte în mod fals această situație.
Am încredere în justiția din România cu atât mai mult cu cât în tot ce am întreprins în calitate de director general al UMO am respectat litera și spiritul legii și am acționat cu bună credință!
Interviu realizat de Radio Color
Comentarii (0)