Actualitate

Peste șase milioane de euro au plătit companiile pentru ambalajele nereciclate către Administraţia Fondului pentru Mediu

todayoctombrie 20, 2023 27

Background
share close

Companiile din România care nu şi-au trimis deşeurile de ambalaje la reciclat au plătit, anul trecut, peste şase milioane de euro către Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), reiese dintr-o analiză publicată, joi, de către o organizaţie responsabilă pentru transferul deşeurilor de ambalaje (OIREP), ce are la bază datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

Potrivit sursei citate, suma echivalentă a 33 milioane de lei este de patru ori mai mică în comparaţie cu anul de referinţă 2012.

Analiza întocmită de Clean Recycle evidenţiază faptul că, în ultimii zece ani, respectiv în perioada 2012 – 2022, sumele plătite de companii pentru deşeurile de ambalaje care nu au fost reciclate sau valorificate depăşeşte 900 de milioane de lei (181 milioane de euro).

„România a evoluat în ultimii ani la nivel de valorificare a deşeurilor de ambalaje, doar că progresul este unul destul de lent. Acum, însă, avem oportunitatea să accelerăm acest proces, mai ales dacă ne referim la dezvoltarea infrastructurii care să ne ajute să creştem rata de reciclare. Doar prin PNRR, avem peste un miliard de euro pentru investiţii care să asigure o gestionare cât mai eficientă a deşeurilor de ambalaje”, a declarat Cosmin Monda, fondator şi CEO Clean Recycle.

Conform datelor organizaţiei, în primele nouă luni din 2023, Clean Recycle a gestionat o cantitate de peste 67.000 tone de deşeuri reciclabile (hârtie/carton, plastic, PET, sticlă, oţel, aluminiu, lemn) pentru cele 700 de companii din portofoliul său.

România nu reuşeşte să îşi atingă ţintele de reciclare impuse la nivelul Uniunii Europene, de 65% pentru deşeurile de ambalaje puse pe piaţă, iar cea mai recentă statistică publicată de Eurostat relevă faptul că procentul de reciclare a fost de 39,87%, în anul 2020.

În acest context, ţara noastră se situează pe ultimul loc în rândul ţărilor din Uniunea Europeană privind depozitarea deşeurilor municipale la gropile de gunoi, cu cantităţi care depăşesc 127 de milioane de tone.

Companiile generatoare de deşeuri de ambalaje au obligaţia să raporteze toate cantităţile puse pe piaţă, prin intermediul Organizaţiilor care Implementează Obligaţiile privind Răspunderea Extinsă a Producătorului – OIREP, care preiau această responsabilitate. În caz contrar, operatorii economici plătesc către Fondul pentru Mediu o taxă în valoare de 2 lei pentru fiecare kilogram de ambalaj nevalorificat.

Clean Recycle este unul dintre primii cinci jucători de pe piaţa locală a transferului de responsabilitate privind deşeurile de ambalaje, preluând obligativitatea raportării, colectării şi valorificării ambalajelor şi deşeurilor din ambalaje puse pe piaţă de către producători şi importatori. 

 

 

 

 

Sursă: AGERPRES

 

 

Cosmina Prața

Scris de radiocolor

Rating

Postari anterioare

Actualitate

Numărul prosumatorilor în creștere- în viziunea ministrului Energiei, Sebastian Burduja

Numărul prosumatorilor în România va ajunge la 236.000, până la finele anului 2025 şi va trece de 350.000 până în 2030, a declarat, joi, în cadrul Climate Change Summit 2023, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. "Nu există tranziţie energetică fără investiţii în sistemul energetic de transport şi distribuţie a energiei. Pe ritmul actual, până la final de 2025, vorbim despre 236.000 de prosumatori, iar până în 2030 de 350.000 de prosumatori […]

todayoctombrie 20, 2023 61

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

0%