Actualitate

Predictibilitatea fiscală un deziderat pentru un climat economic competitiv și corect

todaydecembrie 6, 2022 63

Background
share close

În cadrul Forumului Capitalului Românesc, aflat la a VI-a ediție,  preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Lucian Heiuş, a declarat marţi că îşi doreşte o predictibilitate fiscală. A explicat această idee deoarece schimbările legislative supun ANAF să analize în moduri diferite aceeași speță de la o zi la alta.

„Noi, ANAF-ul, suntem într-un plin proces de modernizare. Digitalizarea de care se vorbeşte foarte mult este doar o mică parte din ceea ce vrem să facem la ANAF, din viziunea pe care o avem pe termen mediu şi lung şi cred că drumul pe care ANAF-ul a pornit este drumul corect şi pe care trebuie să îl continuăm. Dar pentru a face acest lucru am nevoie de sprijinul dumneavoastră (mediul de afaceri, n.r.), agenţii economici oneşti, a fi alături de noi, a ne sprijini, a ne spune unde greşim şi să încercăm să realizăm într-adevăr acest parteneriat pe care îl dorim cu toţii. S-a vorbit aici foarte mult şi nu numai aici, de fiecare dată când ne întâlnim, de predictibilitate, că e fiscală sau că e de altă natură. Da, şi eu îmi doresc o predictibilitate fiscală, pentru că suntem şi noi o victimă, la fel cum sunteţi şi dumneavoastră, a schimbărilor legislative. Să nu credeţi că nouă ne este uşor tot timpul să se modifice legile şi să fii obligat, astăzi, să analizezi o speţă într-un mod, mâine în alt mod. Dar tot împreună putem să realizăm şi această deziderat la care dorim toţi să ajungem, la un Cod fiscal, un Cod de procedură fiscală care să nu se schimbe cel puţin doi ani de zile. Dumneavoastră trebuie să aveţi un plan de business corect, noi să ştim exact ce să urmărim şi ce să facem”, a afirmat Heiuş, într-o dezbatere de specialitate.

Acesta a menţionat, totodată, că mediul de afaceri din România corect trebuie să colaboreze cu autorităţile pentru a preîntâmpina concurenţa neloială a altor firme care creează prejudicii prin evaziune fiscală sau muncă „la negru”. Președintele ANAF, Lucian Heiuș susține că institutia trebuie privită dincolo de vedere al colectării de venituri bugetare, și anume este un factor decisiv în crearea unui climat economic favorabil. Acesdta îndeamnă la o colaborare între contribuabilii cinstiți și cei care ocolesc legea:

„Dacă 93% dintre contribuabilii români îşi declară la timp impozitele şi taxele, dacă 86% din contribuabilii îşi plătesc impozitele şi taxele la timp, din păcate, există şi alt gen de agenţi economici care fie fac evaziune fiscală, fie folosesc muncă la negru, fie fac contrabandă sau alte lucruri incorecte şi ilegale şi care produc o concurenţă neloială dumneavoastră, cei care vă luptaţi să păstraţi business-urile corecte, să vi le dezvoltaţi, să vă achitaţi la timp impozitele şi taxele. Şi aici trebuie să lucrăm împreună, noi în special, dar cu ajutorul dumneavoastră, pentru a elimina, pentru a asana piaţa concurenţială de asemenea oameni, pentru că ei vă fac o concurenţă neloială şi vă creează prejudicii importante în business-urile dumneavoastră”.

Afacerile româneşti în noul context economic, dar şi programele de redresare economică adresate firmelor, au fost pe agenda subiectelor abordate, marţi, în cadrul celei de-a VI-a ediţii a evenimentului „Forumul Capitalului Românesc”.

 

 

 

Cosmina PRAȚA

Scris de radiocolor

Rating

Postari anterioare

Actualitate

Patru noi contracte semnate pe PNRR în județul Hunedoara

Patru noi contracte de finanțare prin componenta C10 – Fondul Local din Planul Național de Redresare și Reziliență au fost semnate, pentru județul Hunedoara, de Guvernul condus de premierul liberal Nicolae-Ionel Ciucă. Astfel, pentru municipiul Lupeni a fost semnat contractul pentru proiectul ”Elaborarea și actualizarea în format digital/GIS a documentațiilor de amenajarea teritoriului - Planul Urbanistic General (P.U.G) și Planul Urbanistic zonal(P.U.Z)”, în valoare de 2.304.803,88 lei. Un al contract […]

todaydecembrie 6, 2022 117

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

0%