În lipsa unei inițiative care să vină din partea Agenției de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Deșeuri, prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, i-a adunat la aceeași masă pe toți actorii implicați în problema gestionării deșeurilor în zona de colectare 3 – Centru.
Au fost multe discuții în spațiul public după schimbarea operatorului, generate mai ales de tariful mare practicat de noul operator Supercom SA, intrat în ecuația gunoaielor din zona de centru fără licitație, ca urmare a rezilierii contractelor cu vechiul operator.
Mai mulți primari au ridicat această problemă, arătând că această taxă specială pune presiune pe cetățeni și așa împovărați de creșterea tarifelor la utilități.
Acesta a fost contextul care l-a determinat pe reprezentantul Guvernului în teritoriu, prefectul Călin Petru Marian, să convoace întâlnirea de lucru având ca tematică analizarea situației create ca urmare a implementării noului contract privind prestarea serviciului de salubrizare în zona de colectare 3 – Centru din județ. Asta chiar dacă, așa cum arătam, întâlnirea ar fi trebuit organizată, în mod firesc și transparent, de oficialii ADI Deșeuri și înainte ca această taxă să stârnească atâta rumoare. La întâlnirea de la Prefectură au participat primarii Unităților Administrativ – Teritoriale vizate, reprezentanții A.D.I – Sistemul integrat de gestionare a deșeurilor județul Hunedoara, reprezentanții S.C. Supercom S.A. și cei doi subprefecți ai județului Hunedoara, Lorincz Szell și Gheorghe Bogdan Urdea.
„Consider că atât primarii, cât și locuitorii județului Hunedoara, trebuie să fie corect informați asupra modalității de prestare, precum și a modalității de colectare a taxelor aferente acestui serviciu deosebit de important pentru comunitățile locale. Îmi doresc să avem o comunicare transparentă, deschisă, pentru a clarifica detaliile tehnice și legislative care au stârnit numeroase neînțelegeri în ultimele zile. Tocmai de aceea, i-am chemat la masa discuțiilor și pe reprezentanții A.D.I și Supercom S.A, pentru a răspunde în mod direct la neclaritățile survenite până acum, din partea primarilor. Am convingerea că după această întâlnire, relația dintre aceste entități va fi una mai rezonabilă și îi asigur pe toți participanții la dialog că instituția pe care o conduc va fi un real sprijin pentru locuitorii județului Hunedoara”, a declarat prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian.
”Nu mai este cale de întors” – Mihai Irimie, primar Șoimuș
Primarii au fost lămuriți și nu prea în urma acestei întâlniri de lucru organziată la sediul Instituției Prefectului de Hunedoara. Însă cale de întoarcere nu există, au precizat edilii.
Mihai Irimie, primarul comunei Șoimuș, a fost de la început unul dintre cei mai vocali edili, care au ridicat această problemă a tarifului mare practicat de operatorul Supercom SA.
”Eu zic că în momentul de față nu mai este cale de întors. După cum am văzut că sunt puse lucrurile pe masă, este foarte greu să le mai întorci. Este un contract semnat de ADI Deșeuri, sunt stabilite prețurile de ei, ADI zice că este împuternicit, că a fost o Adunare Generală în care au votat 14 primari… Adică 14 primari iau decizii pentru 70. Așa merg lucrurile la noi, din păcate. Va fi din ce în ce mai greu pentru noi, pentru primari, pentru că trebuie să ne ocupăm noi de toată activitatea economică a unui agent economic. Dar ei sunt acoperiți de lege”, a explicat primarul comunei Șoimuș, Mihai Irimie.
Acesta consideră că nu este corectă stabilirea unei taxe unitare pentru populație și că mașinile ar trebui dotate cu cântare, astfel încât să se poată contoriza gunoiul ridicat de la fiecare gospodărie în parte.
”Normal era ca, în momentul în care ridici, că tot folosim lozinca: ”Plătești ce gunoi produci!”, ca pe mașinile de gunoi să fie cântar să se știe cât gunoi a fost ridicat de la fiecare. Nici operatorul nu cântărește ce gunoi ia de la noi din comună, din contră, dl Stoian ne spune că este un singur cântar autorizat de al CMID (deponeul – n.r.) de la Bârcea Mare și că există un ordin al ministrului Mediului prin care mașinile de gunoi nu au voie să aibă cântar pe ele. Am cerut și eu să văd acest ordin de ministru. Afară, cât produci, atât plătești. Din păcate pe noi ne-au băgat într-un tăvălug. Pentru comunități pentru cetățean va fi o taxă stabilită pentru cantitatea de gunoi care se ridică de pe tot UAT-ul”, a explicat Irimie.
” Acesta este sistemul pe care l-am creat în ani de zile” – Ovidiu Bălan, primar Orăștie
Nici primarul de la Orăștie, Ovidiu Bălan, nu este mulțumit de această întâlnire care, consideră el, ar fi trebuit să aibă loc cu mult timp în urmă.
”Nu ne ajută absolut deloc. Trebuia să ne consulte cu o zi înainte. Este de fațadă, de campanie electorală, din punctul meu de vedere. Oamenii normal că sunt nemulțumiți. La nivelul de creșteri de prețuri de astăzi, normal că sunt nemulțumiți. Nu a influențat ce vrem noi, primarii marilor orașe… Decizia s-a luat cu primarii de comune, care au 100 de locuitori, 300 de locuitori sau 1000. Cred că toți primarii care au votat atunci nu au populația Devei sau a Hunedoarei. Acesta este sistemul pe care l-am creat în ani de zile, l-am dus până la nivel de minister, de Guvern, care și-au creat legi care să-i avantajeze. Cred că este singurul furnizor de servicii către o comunitate, la care primăriile sunt puse să le strângă și să le dea banii. Acesta este sistemul pe care guvernanții noștri l-au creat și noi, ca simpli cetățeni, nu avem decât să ne adaptăm. Ce să facem? Discuțiile de astăzi, de ieri sau de mâine sunt din punctul meu de vedere tardive. Ele trebuiau purtate cel puțin în urmă cu 10 ani. Acum tragem consecințele”, a declarat primarul Ovidiu Bălan.
Supercom SA aparține fostului senator PSD Ionel Ciuclea. A intrat în ecuația bănoasă a deșeurilor hunedorene tot prin încredințare directă, motivată de o ”stare de urgență”, odată cu atribuirea contractului având ca obiect „Servicii de operare și administrare a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor Bârcea Mare, județul Hunedoara”. Și a rămas ulterior bine înfiptă în această problematică, atât la CMID Bârcea, cât și pe serviciul de colectare și depozitare a deșeurilor.
Carmen COSMAN
Comentarii (0)