Profesorul Daniel Popa al Liceului Teoretic „Aurel Vlaicu” din Orăștie este unul din cadrele didactice ale cărui merite sunt recunoscute la nivel național și internațional. Zilele acestea a a fost nominalizat și premiat la Gala Excelenței Bănățene, pentru performanțele sale deosebite în educație. Premiul primit de profesorul orăștian poartă numele lui Coriolan Brediceanu, reputat avocat implicat în apărarea românilor.
Anual, Gala Excelenței Bănățene decernează 10 premii către 10 personalități recunoscute și apreciate în Banat și în zona de vest. Aceste premii sunt:
Premiul „Traian Lalescu” – pentru matematică, informatică și științele naturii;
Premiul „Traian Vuia” – pentru științe inginerești;
Premiul „Petru Drăgan” – pentru științe biologice și biomedicale;
Premiul „Gheorghe Ionescu-Șișești” – pentru științe agronomice și medicină veterinară;
Premiul Academiei Române;
Premiul „Cornel Olariu” – pentru științe sociale, economie și antreprenoriat;
Premiul „Eugen Todoran” – pentru științe umaniste și arte;
Premiul „Coriolan Brediceanu” – pentru performanțe deosebite în educație;
Premiul „Solidaritatea. Gheorghe Ciobanu” – pentru responsabilitate socială;
Premiul „Eftimie Murgu” – pentru promovarea imaginii Timișoarei și a Banatului.
Particularitatea acestui premiu este este faptul că se oferă o singură dată în viață, iar selectarea candidaților implică activitatea a 10 comisii independente care reunesc în cea mai mare parte personalități ale lumii academice și universitare și personalități ale societății civile. Este organizată de către Consiliul pentru Excelența Timișoarei formată din Academia Română filiala Timiș și cele patru universități de prestigiu din Timișoara (Universitatea de Vest, Universitatea Politehnică, Universitatea de Medicină și Farmacie și Universitatea de Științele Vieții), în parteneriat cu Marea Lojă Națională din România și Asociația ”Timisensis”.
Întrebat care este secretul să faci parteneriat cu excelența, profesorul Daniel Popa ne-a răspuns următoarele:
„Iată un posibil răspuns la întrebarea dvs.: Despre mine și performanțele mele îmi este destul de greu să vorbesc. Am fost mereu adeptul mai degrabă al faptelor decât al vorbelor. Și pare a fi rețeta câștigătoare…
E un drum lung spre performanță, un drum cu o muncă susținută, cu suișuri și coborâșuri, cu efort continuu. Eu nu am avut niciodată o țintă legată de obținerea, pentru mine, a unui anumit premiu, sau a unei recunoașteri sociale. Acestea au venit după ani mulți de lucru cu elevii mei, după multe ore petrecute pentru a mă perfecționa continuu într-un domeniu aflat într-o dezvoltare și o transformare uluitor de rapidă.
Îmi place munca la clasă și cred că profesorul are nevoie de instrumente bune pentru a putea oferi informații relevante elevilor săi, de aceea am decis să mă implic în elaborarea manualelor de gimnaziu. Îmi place de asemenea să fiu creativ și iubesc mintea iscoditoare a performerilor în informatică, fapt ce m-a făcut să fiu propunător de probleme la olimpiadele naționale de informatică și membru în comisiile de specialitate ale mai multor concursuri naționale.
Și mai este ceva ce consider că este foarte important pentru un dascăl: imensa responsabilitate pe care o avem față de elevii noștri. Poate mai important decât a transmite informații tehnice despre materia predată, este să modelăm caractere. Aici exemplul personal cred că este cel mai elocvent. Prin urmare vreau să transmit, în primul rând elevilor mei că performanța și succesul sunt lucruri pe care le construim în timp, ele sunt devenire. E important să avem răbdare muncind și dorind să fim azi mai buni decât ieri și mâine mai buni decât azi!”
Adriana Chira
Comentarii (0)