Actualitate

“Protejează-ți sănătatea!  Sănătatea reproducerii – dreptul și responsabilitatea ta!”

todayfebruarie 6, 2023 46

Background
share close

În luna februarie, Ministerul Sănătății, prin Programul Național de Evaluare și Promovare a Sănătății finanțează și organizează campania Protejează-ți sănătatea!  Sănătatea reproducerii – dreptul și responsabilitatea ta!”, campanie  care aduce în atenția publică problematica  sănătății reproducerii pentru adolescenți și femeile gravide.

Scopul campaniei:

  • Împuternicirea tinerilor de a lua decizii informate în ceea ce privește propria sănătate reproductivă.
  • Informarea și conștientizarea femeilor gravide și a celor care doresc să devină mame cu privire la diferitele aspecte ale sănătății sexuale (sănătății reproducerii), inclusiv asupra importanței consultului  medical/ginecologic.

Sănătatea reproducerii este definită ca un ansamblu de metode, tehnici și servicii care contribuie la o bunăstare fizică, mentală și socială prin prevenirea problemelor legate de reproducere și rezolvarea lor.

Campania urmărește să crească nivelul de informare despre utilizarea unor surse de informare corecte, a serviciilor de planificare familială și a metodelor contraceptive pentru a evita ca tinerele să devină victimele unei sarcini nedorite și a consecințelor negative pe care le poate avea sarcina în perioada adolescenței, dar și despre protejarea față de infecțiile transmisibile pe cale sexuală.

Pe măsura trecerii de la copilărie la vârsta adultă, adolescenții și adolescentele suferă o serie de schimbări fizice, emoționale și sociale, de cele mai multe ori fiind nepregătiți pentru aceste schimbări. Pentru ca toți tinerii să aibă șansa de a trăi o viață lungă și sănătoasă este nevoie ca deciziile pe care ei le iau în ceea ce privește sănătatea reproducerii să fie corecte.

Chiar dacă fenomenul sarcinii în rândul adolescentelor are tendința de a scădea la nivel european, în România această tendință este mai puțin accentuată. În plus, aproximativ 44% dintre copiii din mame cu vârste mai mici de 15 ani și 19% dintre cei provenind din mame cu vârste între 15-19 ani, născuți în statele membre UE au fost înregistrați în România.

-1 din 2 născuți vii la adolescente 10-14 ani din UE se regăsește în România.

-1 din 5 născuți vii la adolescente 15-19 ani din UE se regăsește în România.

Sarcinile timpurii în rândul adolescentelor au consecințe majore asupra sănătății pentru mamele adolescente și copiii lor. În condițiile în care aparatul genital al mamei nu este pe deplin maturizat, sarcina și complicațiile la naștere, la mame adolescente cu vârsta cuprinsă între 10 și 19 ani, față de mamele cu vârsta cuprinsă între 20 și 24 de ani, conduc la riscuri mai mari de eclampsie, endometrită puerperală, infecții sistemice și la principala cauză de deces în rândul fetelor adolescente, cât și prematuritate și chiar mortalitate infantilă.  A da naștere la o vârstă fragedă, pe lângă posibilele complicații pe timpul sarcinii, implică probleme majore pentru mamă precum: abandonul școlar cauzat de sarcină și nașterea copilului, imposibilitatea de a îngriji bebelușul, probleme economice etc.

 

 

Sfaturi pentru adolescenți:

  • Adolescenții au dreptul de a lua decizii legate de sănătatea lor și de a solicita servicii care susțin aceste drepturi, inclusiv sănătatea și drepturile sexuale și reproductive.
  • Ignoranța, stânjenirea și dezinformarea împiedică adolescenții să preia controlul asupra sănătății lor.
  • Tinerii au libertatea de a se informa despre alegerile și comportamentele prin care relațiile sexuale sunt mai sigure, pentru a reduce riscul de ITS (infecții cu transmitere sexuală).
  • Informează-te despre sănătatea reproducerii din surse de încredere!
  • Unica metodă contraceptivă care vă protejează, atât de sarcinile nedorite cât și de bolile cu transmitere sexuală, este prezervativul!

 

Date statistice la nivelul județului Hunedoara:

  Anul Gravide Natalitate Întreruperi de sarcină
2020 983 2658 294
2021 900 2535 407

 

Anul 2021 <15ani 15-19 ani 20-24 

ani

25-29 

ani

30-34 

ani

35-39 

ani

40-44 

ani

45-49 

ani

>50 ani
Gravide nou depistate 

Total: 900

1 41 206 297 250 71 33 1
Avorturi 

Total: 407

2 38 76 88 76 82 40 2

Cu ocazia  campaniei “PROTEJEAZĂ-ȚI SĂNĂTATEA! SĂNĂTATEA REPRODUCERII – DREPTUL ȘI RESPONSABILITATEA TA!” Compartimentul Evaluare și Promovare a Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate, din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara, organizează acțiuni de informare în rândul adolescenților, a personalului medical din unitățile de învățământ, a medicilor de familie și a populației, atât în unitățile de învățământ, prin  distribuire de materiale informative, cât și în mediul online, prin postare pe contul de Facebook al Direcției de Sănătate Publică.

 

Sursă : Comunicat DIRECȚIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ HUNEDOARA

 

 

 

 

 

Cosmina Prața

 

 

Scris de radiocolor

Rating

Postari anterioare

Actualitate

Câțiva șoferi au băut alcool până au uitat că n-au voie să conducă

În ultimele două zile, la nivelul județului, mai mulți șoferi au fost depistați în trafic după ce au consumat băuturi alcoolice. De fapt, consumul de alcool este unul din principalele cauze ale accidentelor rutiere produse în țară. Nici acest sfârșit de săptămână nu a fost o excepție. Astfel, Inspectoratul Județean de Poliție Hunedoara a raportat 9 accidente rutiere, din care 3 au fost provocate de șoferi care au condus sub […]

todayfebruarie 6, 2023 17

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

0%