Diverse

Reguli noi pentru producători și comercianți stabilite printr-un act normativ aprobat, azi, de Guvern

todaynoiembrie 2, 2023 15

Background
share close

Producătorii vor fi obligaţi să înregistreze în Registrul Ambalajelor SGR fiecare tip de ambalaj SGR pus pe piaţă, iar comercianţii trebuie să indice valoarea garanţiei distinct de preţul produsului, atât la raft, cât şi în documentele fiscale aferente produsului, prevede un act normativ aprobat, joi, în şedinţa de Guvern, informează Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).

Potrivit unui comunicat al instituţiei, la propunerea ministerului de resort, Executivul a aprobat două acte normative, respectiv: Ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind unele măsuri de eficientizare a gestionării deşeurilor, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative; Hotărârea pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 1074/2021 privind stabilirea sistemului de garanţie-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile.

„O altă noutate importantă se referă la adoptarea unui sistem de contribuţii datorate de către operatorii economici care introduc pe piaţă ambalaje primare nereutilizabile, care fac obiectul Sistemului de Garanţie Returnare Pentru ambalaje. Plata acestor contribuţii se va efectua pentru diferenţa dintre cantităţile de ambalaje primare nereutilizabile corespunzătoare obiectivelor anuale impuse şi cantităţile efectiv recepţionate. Sumele rezultate se utilizează pentru finanţarea dezvoltării infrastructurii gestionării deşeurilor în vederea atingerii obiectivelor naţionale în domeniu, având la bază strategia stabilită de autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului. Totodată (…) s-au adus modificări şi la hotărârea pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 1074/2021 privind stabilirea sistemului de garanţie-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile. În urma modificărilor aduse, producătorii vor fi obligaţi să înregistreze în Registrul Ambalajelor SGR fiecare tip de ambalaj SGR pus pe piaţă, iar comercianţii sunt obligaţi să indice valoarea garanţiei distinct de preţul produsului, atât la raft, cât şi în documentele fiscale aferente produsului în ambalaj SGR”, se precizează în comunicat.

De asemenea, se instituie posibilitatea acordării de finanţare beneficiarului Ministerul Educaţiei, prin alocarea de sume din Fondul pentru Mediu destinate derulării Programului „Săptămâna verde”.

În plus, se modifică Ordonanţa de Urgenţă nr. 35/2022 pentru aprobarea măsurilor necesare realizării campaniei naţionale de împădurire şi reîmpădurire prevăzute în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), prin introducerea în categoria terenurilor eligibile a pajiştilor care nu fac parte din categoria terenurilor agricole cu valoare naturală ridicată, precum şi a terenurilor degradate şi neproductive agricol, ce necesită ameliorare prin împădurire.

În şedinţa de Guvern de joi au mai fost aduse modificări pentru facilitarea proceselor administrative pentru închiderea depozitelor de deşeuri neconforme care fac obiectul cauzei C-109/22, pentru care România a fost condamnată la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

 

Sursă: Agerpres

 

 

 

Cosmina Prața

Scris de radiocolor

Rating

Postari anterioare

Diverse

4,29 % – rata şomajului înregistrat în evidenţele AJOFM Hunedoara în luna septembrie 2023

La sfârșitul lunii septembrie 2023, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Hunedoara erau înregistrați 6.681 șomeri (din care 3.639 femei), rata șomajului fiind de 4,29 %. Comparativ cu luna precedentă, când rata șomajului a fost de 4,05 %, în această lună acest indicator a înregistrat o creștere de 0,24 pp. Din totalul de 6.681 persoane înregistrate în evidențele AJOFM Hunedoara, 2.121 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, […]

todaynoiembrie 2, 2023 101

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

0%