Actualitate

Salariații Chimica Orăștie- singuri și cu dreptatea în mână

todaynoiembrie 3, 2022 783

Background
share close

Ieri, a avut loc o reuniune a Comisiei de Dialog Social între Prefectura județului Hunedoara, conducerea societății Chimica din Orăștie și Sindicatul Plastor pentru a se stabili ce măsuri se pot lua pentru aplanarea litigiilor dintre angajați și angajator.

A fost discutată situația conflictuală generată de nerespectarea drepturilor salariale către angajații din cadrul Societății Comerciale CHIMICA AUTOMOTIVE SA din Orăștie. Un punct clar de vedere am obținut din partea prefectului județului Hunedoara, Călin Petru Marian care s-a manifestat interesat de medierea acestui conflict:


„Prin înțelegerea care am avut-o cu reprezentanții sindicatului, în prima miercuri a lunii fac o întâlnire în Comisia de Dialog Social, unde participă pe lângă reprezentanții sindicali, și cei ai ITM, AJOFM, AJPIS și Instituția Prefecturii. S-a dorit o conciliere între sindicatul Plastor Orăștie și reprezentanții de pe platforma Chimica din Orăștie. Am văzut care sunt problemele sindicatului, ca reprezentanți ai angajaților. Sunt probleme cu plata salariilor, întârzieri cu aproximativ 40 de zile. Am ascultat și punctele de vedere ale patronatului în ceea ce privește criza pe domeniul de automotive și lipsa comenzilor pentru a putea funcționa în parametrii normali. Până la urmă s-a stabilit plata cu 20% pe diferența de salarii urmând ca din demersurile care se face să se acopere și celelalte cheltuieli salariale. Vom urmări pe viitor care sunt următorii pași, iar ITM-ul va monitoriza respectarea contractului colectiv de muncă.


Întrebat asupra întâlnirii de ieri, Sorin Borza, membru în directoratul companiei Chimica Automotive SA ne-a spus că societatea nu a oprit comunicarea cu oamenii, că se dorește redresarea companiei din situația dificilă în care se află acuzând contextul actual al crizei economice. El susține că s-a efectuat până ieri plata a 65 % din restanța pe luna septembrie.
Singurul care nu a dorit sa ne prezinte un punct de vedere clar asupra întâlnirii a fost liderul sindicatului Plastor, Nicolae Martin care nu a dorit să fie înregistrat și a închis apelul.
Între problemele financiare ale companiei și rezoluțiile care întârzie să vină și în sprijinul angajaților, aceștia din urmă nu par a fi cei dintâi. Cu dreptatea în mână se văd singuri și nevoiți să fie înțelegători și răbdători până la achitarea integrală a drepturilor salariale.
În justiție acest conflict se află pe rol la Tribunalul Hunedoara, cu data de 26 octombrie în dosarul numărul 2833/97/2022, fără informații clare menționate până la închiderea ediției.

 

Cosmina PRAȚA

Scris de radiocolor

Rating

Postari anterioare

Actualitate

Încă 3 proiecte ale Primăriei Hațeg au fost aprobate la finanțare pe PNRR

Încă 3 proiecte depuse de Primăria orașului Hațeg pe Programul Național de Redresare și Reziliență au fost aprobate la finanțare de Ministerul Dezvoltării. ”Este vorba despre proiecte ce vizează obiective importante pentru oraș și hațegani”, a precizat primarul orașului Hațeg, Adrian Pușcaș. Astfel, proiectul care prevede ”Renovare clădire publică – Școala Ovid Densusianu, str.Piața Unirii, oraș Hațeg”, are valoarea de 5.546.835,35 lei, iar investiția vizează reabilitarea clădirii în vederea creșterii […]

todaynoiembrie 3, 2022 38

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

0%