Actualitate

Șezătoare de Dragobete la Teliucu Inferior

todayfebruarie 24, 2023 82 1

Background
share close

De Dragobete, la Teliucu Inferior se păstrează tradiția de Lăsatul Secului.  Oamenii satului  s-au adunat în sala de spectacole a Căminului Cultural din Teliucu Inferior pentru a depăna amintiri și a transmite tradiții străvechi moștenite. Cei tineri au organizat piesă de teatru unde în graiul locului au adus poveștile din șezătorile bunicii. Muzica populară și costumul popular au fost prezente, în semn de respect pentru tradițiile românești.

 

Totul s-a organizat prin colaborarea profesorilor Școlii Gimnaziale din Teliucu Inferior conduse de Cîrstea Nicolae si Ceaba Marius și Biblioteca din comună, condusă de Pupeză Magheți Elena.

Directorul Școlii Gimnaziale Teliucu Inferior,  Cîrstea Nicolae ne-a mărturisit că „avem ateliere de pictură,  de desenat, de cusut, de realizat mărțișoare. Avem elevii noștri care cântă la instrumente. Ne-am reunit pentru a sărbători Dragobetele, sărbătoare românească pentru a nu uita că suntem români. Tradiția își are loc ei în secolul XXI! Noi am mai organizat șezători, nu suntem la prima ediție, și vrem sa ținem acest simbol să rămână pentru noi simbolul dragostei.”

 

Primarul Pupeză Daniel, prezent la eveniment, ne-a spus că:

„a treia ediție, cu o pauză în perioada pandemiei. Aceasta este prima ediție după pandemie. Încercăm sa aducem în fața tinerilor obiceiurile de odinioară când femeile se adunau pentru a croșeta și a face alte lucruri utile; bărbații aveau rolul lor și participau la șezători. Socializau. La final apareau lucruri utile pentru casă și familie.”

 

Piesa de rezistență și unică la această șezătoare a fost un război Rupt din picătură timpului, pregătit pentru a țese de către o localnică în vârstă  de 90 de ani.

 

„Este foarte important să ajutăm copii să înțeleagă ce înseamnă o șezătoare, să îi învățăm să coase,  să țese, să facă lucrul de mână. După cum bine știm în școală nu se mai face lucru manual ca și materie. Două- trei șezători pe an ne dorim să organizăm pentru ca pe viitor sa poată duce tradiția mai departe”, ne-a spus Pupeză Magheți Elena,  bibliotecara Bibliotecii din comuna Teliucu Inferior.

 

 

 

Cosmina Prața

 

Scris de radiocolor

Rating

Postari anterioare

Actualitate

Simulare de cutremur la Liceul Aurel Vlaicu

𝙎𝙞𝙢𝙪𝙡𝙖𝙧𝙚 𝙙𝙚 𝙘𝙪𝙩𝙧𝙚𝙢𝙪𝙧 Pentru a preveni urmările unui cutremur în școală, un rol esențial revine instruirii elevilor. La liceul “Aurel Vlaicu” din Orăștie s-a simulat modul în se comportă elevii  pe timpul unui cutremur şi în perioada următoare acestuia. Întrucât mişcarea seismică este un eveniment imprevizibil, este necesar ca elevii  să cunoască  modul în care se pot proteja şi locurile în  care se poate asigura protecţie în școală. Acestea cu […]

todayfebruarie 24, 2023 106

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

0%