Actualitate

„Simțul practic” ascuns într-un proiect prea scump pentru un buget prea sărac

todayiulie 24, 2023 69

Background
share close

Într-o scrisoare deschisă adresată simerienilor, consilierii locali ai PNL Simeria trag un semnal de alarmă față de grija primarului pentru realizarea unui centru pentru vârstnici. Problema o constituie din punctul de vedere al consilierilor, sustenabilitatea încă de la înaintarea proiectului de HCL privind trecerea clădirilor în administrarea orașului Simeria.

Întrebarea consilierilor PNL „Grija pentru 75 de persoane sau pentru 12000 de simerieni” este oportună și explicată amănunțit,  într-o scrisoare deschisă, publicată pe pagina de Facebook a PNL Simeria.  La final, aceștia îndeamnă la o analiză cu „simț practic” a proiectului pentru a se înțelege presiunea la care este supus bugetul primăriei.

Redăm în întregime, scrisoarea deschisă semnată de consilierii locali ai PNL Simeria.

„Stimați simerieni,

 

Am asistat în ultima perioadă la un atac furibund asupra consilierilor locali care nu au fost de acord cu aprobarea proiectului privind realizarea unui Centru comunitar integrat de recuperare și asistență pentru persoane vârstnice. Am atras atenția asupra sustenabilității proiectului încă de la proiectul de HCL privind trecerea clădirilor în administrarea orașului Simeria.

 

Urmare a solicitării de date concrete privind costurile de funcționare, am observat faptul că pe perioada de 10 ani, cât trebuie să asiguram funcționarea acestuia, în orașul Simeria nici măturatul și cositul ierburilor nu se mai poate asigura. Ca și latura socială și umanitară, acest proiect este benefic pentru persoanele vârstnice, dar am analizat și impactul financiar asupra bugetului. Orașul Simeria se angajează să asigure sustenabilitatea acestui proiect timp de 10 ani, adică să plătească din bugetul local suma de 2.236.000 lei anual (suma calculată la standardul de cost de acum, deci va crește în viitor).

 

La solicitarea consilierilor locali, direcția economică ne-a pus la dispoziție o previziune bugetară pentru perioada urmatoare de timp, până în anul 2033. Începând cu anul 2023 se estimează că bugetul local va avea un deficit de aproximativ 3.000.000 lei anual, la care se mai adaugă și cheltuielile cu acest proiect, un total de aproximativ 5.000.000 lei anual. Putem să vă asigurăm că de la bugetul de stat nu s-au primit niciodată sume atât de mari pentru acoperirea deficitului.

 

De asemenea, în anii care urmează, vor intra in derulare proiecte care au fost deja aprobate la finanțare sau care urmează să fie acceptate. Asta înseamnă sume în plus pe care primăria trebuie să le achite pentru acoperirea cheltuielilor neeligibile aferente fiecărui proiect. Spre exemplu, la proiectul pentru creșă trebuie să asigurăm utilitățile și supraînălțarea terenului, costuri de peste 1.000.000 lei. Cofinanțarea la proiectul de locuințe sociale 2.000.000 lei. Exemplele pot continua. Riscăm, dacă nu analizăm cu atenție și discernământ toate deciziile pe care le luăm, să ajungem în imposibilitatea de a mai putea plăti cheltuieli cu reparațiile sau întreținerea.

 

Nu putem să ne bazăm pe chestiuni incerte care au fost aduse în discuție, lucruri precum accesarea altor fonduri din care să plătim cheltuielile cu centrul, speranța că o să primim sponsorizări sau o să avem voluntari.

 

Centrul se adresează unui număr de 50 de persoane și pentru alte 25 de persoane servicii la domiciliu. Conform estimărilor directorului de la Asistență Socială, se pare că trebuie aduse persoane din comunele învecinate pentru a asigura numărul de persoane care se încadrează la criteriile impuse pentru a beneficia de aceste servicii.

 

Prin deciziile pe care le luăm în Consiliul Local trebuie să ne gândim și la celelalte necesități ale simerienilor: la străzi reparate sau asfaltate, la drumurile și problemele din satele aparținătoare, la extinderi de rețele de apă, canalizare și curent electric, adică la toate celelalte probleme ale comunității, care poate sunt mult mai necesare.

 

Domnule primar, noi, consilierii locali ai Partidului Național Liberal, vă rugăm să analizați cu simț practic aceste proiecte și nu sub influența unor fraze demagogice care duc orașul spre faliment!”

 

 

 

 

Cosmina Prața

Scris de radiocolor

Rating

Postari anterioare

Actualitate

Tânărul medic Alin Popescu de negăsit în apele reci ale Goznei.

Tânărul medic ginecolog al Spitalului Municipal din Orăștie nu a fost încă găsit, în lacul Gozna. ISU Caraș-Severin informează că: "În această seară, începând cu ora 18:50, au încetat căutările persoanei presupusă înecată în lacul Gozna, Văliug. Misiunea va fi reluată dimineață, efectivul de forțe fiind suplimentat cu 1 echipaj de scafandri de la Salvatim din Timișoara." Ieri, medicul Alin Popescu a intrat în lac, iar prietenii au fost cei […]

todayiulie 24, 2023 2261 1 2

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

0%