Actualitate

Suntem mândri de Orăștia noastră!

todaynoiembrie 14, 2022 213 3

Background
share close

Prezență numeroasă a orăștienilor la “Palia 440”

Orașul acesta “respiră” cultură și carte. În istorie Orăștia și- a adus un aport clar prin tipărirea Paliei.

Tipărirea a fost mereu un proces elaborat. În vechime, pentru  a tipări se prelucra, înainte, pielea  la tabăcărie.  Din prelucrarea pielii de oaie, vita, capra sau măgar rezulta un material neted şi rezistent pe care se putea scrie.

În secolul șaisprezece  apare tiparnița mobilă.

Gutenberg a fost primul care a dat dovadă de perseverenţă, determinare, poate chiar obsesie şi talent pentru a reuşi. El a fost inspirat să folosească pentru fiecare literă câte un compartiment mobil propriu. A reuşit să alinieze literele pe rânduri şi să tipărească în aşa fel cuvintele şi rândurile, încât scrierea să fie lizibilă.

La 440 de la tipărirea Paliei a fost achiziționată o tiparnița Gutenberg, singura funcțională din vestul țării. Astăzi la Sinagoga Orăștie, a fost dezvelită această tiparniță.

Liceul “Aurel Vlaicu” a avut ,astăzi,  lucrări realizate de elevi, în cadrul expoziției de blazoane.

Adriana Chira

Scris de radiocolor

Rating

Postari anterioare

Actualitate

Masă caldă pentru elevii de la Liceul Tehnologic Agricol Geoagiu

Ministrul liberal al Educației, Ligia Deca, a aprobat lista unităților de învățământ unde copiii vor beneficia de programul pilot care vizează acordarea unui suport alimentar. Printre cele 11 unități de învățământ din județul Hunedoara se află și Liceul Tehnologic Agricol ”Alexandru Borza” din Geoagiu. Pentru derularea acestui program în anul școlar 2022 - 2023, guvernul condus de Nicolae Ionel Ciucă a alocat în total 147 de milioane de lei. Carmen […]

todaynoiembrie 14, 2022 62 2

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

0%