Actualitate

Sute de creșe prietenoase cu mediul, construite prin ministerul Dezvoltării

todayaugust 1, 2022 33

Background
share close

Peste 200 de cereri de finanțare în vederea construirii de creșe noi au fost depuse de autoritățile locale, inclusiv din județul Hunedoara.
Ministerul Dezvoltării a anunțat că a finalizat toate apelurile de proiecte finanțate de minister prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Autoritățile administrației publice locale au depus 228 cereri de finanțare pentru construirea de creșe noi, moderne și prietenoase cu mediul.
MDLPA a lansat, anul trecut, un apel de proiecte pentru construcția unor creșe noi, moderne și eficiente din punct de vedere energetic, finanțate din fonduri guvernamentale, iar 64 dintre cererile primite pentru acest apel de proiecte vor fi finanțate acum din PNRR.
Cu o finanțare în valoare de aproape 300 milioane de euro din PNRR, Ministerul Dezvoltării va construi peste 100 de creșe noi, moderne și prietenoase cu mediul. 64 vor fi cele preluate, iar pentru restul a fost derulat apelul de proiecte încheiat acum. Totodată, Ministerul Dezvoltării a pus la dispoziția autorităților interesate proiecte-tip, grăbind semnificativ procesul de construcție și diminuând costul total, prin eliminarea necesității de a proiecta fiecare creșă în parte.
Creșele vor fi dotate cu panouri solare și fotovoltaice, pentru asigurarea necesarului de energie și apă caldă din surse regenerabile, iar anvelopa clădirii va fi foarte bine izolată termic, cu uși și geamuri izolante. Clădirile vor fi, de asemenea, dotate cu pompe de căldură cu puțuri forate în mare adâncime, care asigură un agent termic de 10 grade Celsius, indiferent de anotimp. Vara pot fi folosite pentru răcirea spațiului, iar iarna ajută la încălzire, fiind nevoie de un aport de energie redus pentru a încălzi creșele pornind de la 10⁰. În același timp, aceste creșe vor reduce impactul fenomenului de efect de seră, iar clădirile vor avea sisteme inteligente, digitale de management al acestor resurse, și, în acest fel, cheltuielile vor fi mici.
În funcție de mărimea lor, noile creșe vor asigura locuri pentru 40 – 110 copii și vor avea săli de joacă, dormitoare, sală pentru festivități, bucătărie și spălătorie proprii, cabinet medical, spații administrative și spațiu de joacă amplu, în aer liber.
În prezent, în creșele de stat, sunt locuri disponibile pentru mai puțin de 4% dintre copiii de vârstă antepreșcolară, aproximativ 16.000 copii.
”Construcția creșelor finanțate prin PNRR, până în anul 2025, va asigura încă 7.450 locuri, la care se adaugă locurile în creșele construite de Ministerul Dezvoltării cu finanțare din bugetul național”, spune ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.
Prin programul guvernamental de construire de creșe, finanțat de Ministerul Dezvoltării, va începe construcția primei creșe în luna august, anunță ministrul.
Pe lista beneficiarilor sunt mai multe localități din județul Hunedoara, pentru care a fost aprobată cererea de finanțare a proiectelor.

Scris de radiocolor

Rating

Postari anterioare

Actualitate

500 de milioane de lei, pentru Programul Iluminat Public

500 de milioane de lei este bugetul alocat administrațiilor publice locale pentru modernizarea sistemului de iluminat public. Agenția de Dezvoltare Regională ”Vest”, din care face parte și județul Hunedoara, a anujnțat că, din data de 16 august, unitățile administrativ-teritoriale care vor să participe în cadrul Programului Iluminat Public își pot crea conturile de utilizator în aplicația informatică pusă la dispoziție pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu. Prin intermediul acestor conturi, […]

todayaugust 1, 2022 37

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

0%