Actualitate

Târgul de fete de pe Muntele Găina

todayiulie 10, 2022 36

Background
share close

În anul 2022, Târgul de Fete de pe Muntele Găina va fi organizat în perioada 16-17 iulie.

Târgul, devenit o tradiție, are loc pe un platou montan la o altitudine de 1.467 de metri, iar această manifestare etno-culturală a fost menţionată prima dată în documente în anul 1816.

Târgul de fete de pe Muntele Găina se organizează, în fiecare an, din vremuri străvechi, în cea mai apropiată duminică de 20 iulie, ziua Sfântului Ilie. Potrivit etnografilor, la Târgul de fete se adunau locuitorii din Munţii Apuseni pentru a face schimb de produse, dar era şi un prilej pentru întâlnirea şi căsătoria tinerilor din zone îndepărtate, care veneau aici cu părinţii.

Pregătirile pentru urcatul pe munte se făceau cu câteva zile înainte, iar duminica, cu noaptea în cap, se urca pe munte în poiana unde avea loc târgul. Se spune că fetele veneau cu zestrea încărcată pe cai, iar cununia se făcea pe loc de către preoţii care participau la acest eveniment. Ceremonia era însoţită de cântece şi schimb de jocuri cu „strigături”, iar fetele „se luau”, nu se cumpărau.

În decursul timpului, la Târgul de fete au participat, potrivit relatărilor istorice, personalităţi importante precum Împăratul austriac Franz Joseph I, în timpul unei vizite în Transilvania, în 1852, primul-ministru al României din perioada interbelică Ionel I. C. Brătianu, pentru vizita acestuia fiind amenajată o tabără de corturi, sau Regele României Ferdinand I, în 1924, în prezenţa căruia s-a Sfințit „Crucea Iancului”.

Ediția din acest an va aduce în atenția publicului numeroase activități de conservarea, valorificare și promovare a elementelor de patrimoniu cultural imaterial.

Sursa: Apuseni info

Scris de radiocolor

Rating

Postari anterioare

Actualitate

Deflagraţie la un bloc de locuinţe din municipiul Hunedoara

La data 08 iulie 2022, în jurul orei 09:40, Poliția Municipiului Hunedoara a fost sesizată cu privire la faptul că a avut loc o explozie într-un apartament din municipiul Hunedoara. La fața locului s-au deplasat în cel mai scurt timp mai multe echipaje de poliţie, pompieri din cadrul Detașamentului de Pompieri Hunedoara, dar şi echipaje medicale, care au asigurat zona și prevenit extinderea incendiului produs în urma deflagraţiei. Din primele […]

todayiulie 10, 2022 140 2

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

0%