În anul în care se împlinesc 200 de ani de la moartea lui Avram Iancu, peste 3.000 de oameni au fost prezenţi, duminică, la Serbările Naţionale de la Ţebea. Manifestările comemorative au început în această dimineaţă, la biserica din cimitirul de la Ţebea, cu Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de înalţi ierarhi bisericeşti, urmată de o slujbă de pomenire a lui Avram Iancu şi depunerea de coroane de flori la mormântul acestuia.
„Avram Iancu a dorit şi a luptat jertfelnic pentru fericirea celor mulţi. Motiv pentru care şi este considerat erou naţional şi el trebuie să fie model vrednic de urmat, nu doar pentru conducători, aşa cum am crede noi, ci pentru fiecare dintre români. În curgerea acestui an au fost aleşi şi încă se vor mai alege conducătorii ţării. Pentru a avea conducători buni, aşa cum ne dorim cu toţii, întreg poporul român să cerem cu stăruinţă ajutorul lui Dumnezeu. Pentru ca aleşii să fie dăruiţi cu înţelepciune şi luminare a minţii, să fie iubitori de patrie şi neam, precum Iancu, şi mai ales să fie jertfitori pentru a contribui substanţial la binele comun şi pentru a aduce un strop de fericire în viaţa vremelnică a celor mulţi. Pentru ca răsplata lor să fie dobândirea fericirii celei adevărate în împărăţia lui Dumnezeu. Veşnică să-i fie pomenirea din neam în neam eroului nostru naţional, Avram Iancu!”, a spus, în cuvântul său, episcopul Devei şi Hunedoarei, PS Nestor.
La manifestări au fost prezenţi parlamentari, lideri politici, reprezentanţi ai instituţiilor administrative ale statului din judeţul Hunedoara şi cele învecinate, delegaţi ai partidelor politice şi instituţiilor deconcentrate ale statului.
Vetuța Stănescu: „La Țebea, ne aplecăm inimile în fața memoriei lui Avram Iancu, Eroul Națiunii Române”
„La Țebea, locul încărcat de istorie și suflet românesc, zilele acestea ne aplecăm inimile în fața memoriei lui Avram Iancu, Eroul Națiunii Române. Pe aceste plaiuri străbătute de pașii lui, fiecare adiere de vânt poartă cu ea ecoul luptelor pentru libertate și demnitate.
Serbările Naționale de la Țebea nu sunt doar un prilej de comemorare, ci un moment în care ne întoarcem la rădăcini, la valorile pentru care Avram Iancu și-a dedicat viața. Sub umbra gorunului secular, locul odihnei sale veșnice, ne adunăm an de an pentru a ne aminti de tânărul tribun care și-a pus sufletul pe altarul neamului românesc.
Cu ochii îndreptați către trecut, dar cu inima bătând pentru viitor, simțim cum spiritul lui Iancu veghează peste noi. Serbările de la Țebea nu sunt doar un moment festiv, ci un legământ de onoare – că nu vom uita niciodată sacrificiul celor care au pus libertatea și dreptatea mai presus de propria viață.
În aceste zile, la poalele Munților Apuseni, toți cei care simțim românește suntem un singur suflet. Aprindem o lumânare pentru Avram Iancu și ne înclinăm cu recunoștință în fața unui erou care, dincolo de timp, ne cheamă să fim uniți, să ne păstrăm credința și dragostea de țară.”, a transmis deputatul PNL, Vetuța Stănescu.
Călini Petru Marian: Avram Iancu este un simbol. Este simbolul curajului, al patriotismului, al libertății, al sacrificiului și al neatârnării.
Printre cei prezenți s-a numărat și Călin Petru Marian, care ulterior a transmis următoarele: „Avram Iancu este un simbol. Este simbolul curajului, al patriotismului, al libertății, al sacrificiului și al neatârnării. Vocea sa a fost vocea tuturor locuitorilor din Munții Apuseni, pe care i-a servit cu abnegație și pentru care a luptat până la ultima suflare. La umbra Gorunului, în Patria românismului de la Țebea, noi, reprezentanții Partidului Național Liberal, ne-am reunit și în acest an să cinstim memoria lui Avram Iancu, Eroul Național de la nașterea căruia s-au împlinit două secole. Înaintașii noștri au dus mai departe cu demnitate și respect învățăturile lui Avram Iancu, l-au omagiat și au transmis generațiilor următoare faptele lui de vitejie, lupta Crăişorului Munților pentru drepturile românilor, așa încât sacrificiul lui să nu fi fost în zadar. La rândul nostru, astăzi, mai mult decât oricând, trebuie să îi împlinim Testamentul și să nu lăsăm să piară, nici măcar o clipă, mândria națională, patriotismul, încrederea în noi și în națiunea română! Sunt valorile sfinte pentru care a Avram Iancu a luptat, sunt adevărurile pentru care Crăișorul continuă să reprezinte stindardul libertăţii şi al identităţii naţionale. Avram Iancu rămâne viu pentru totdeauna în sufletele noastre, în inimile care bat în „Țara de Piatră”, în inimile moților din Apuseni, dar și ale tuturor românilor. Eroul Național ne veghează de sus, dintre stele, iar noi, cu respect și recunoștință ne plecăm astăzi frunțile, cinstind așa cum se cuvine proeminenta figură istorică a marelui luptător!”
Cosmina Prața
Comentarii (0)