Actualitate

Tradițiile se păstrează în sezătorile de la Balșa

todaynoiembrie 20, 2022 521 2 3

Background
share close

În zone  de munte, ca în trecutul nostru  românesc, păstrătoare a tradițiilor încă tes, împletesc, cos sau torc. Localnice, în costum popular își transmit una alteia cunoștințele pe care le-au deprins din generații în generații.

O tânără, Maria Buda,  readuce la viață  sezătoarea, în spiritul zonei Balșa:

„E un vis împlinit, e întoarcerea mea acasă, la rădăcină! E dorința și efortul nostru comun de a salva puținul care ne-a rămas. Ne întâlnim de fiecare dată cu mare bucurie și scoatem la lumină zestrea. Concret, toarcem, ștrincănim, coasem, ascultăm povești cu tâlc de la femei trăite în alte timpuri. Abia ne putem imagina, cu cât efort s-au făcut toate cele..în viitorul apropiat sperăm să montam și războiul. Suntem puntea de legătură între dragostea celor plecați și tinerii care nu au voie să-și uite neamul! Șezătoarea de la Balșa așteaptă și primește femei cu dragoste de vatră!”

 

 

Adriana Chira

Scris de radiocolor

Rating

Postari anterioare

Actualitate

Weekend cu amenzi pentru proprietarii de cluburi în județul Hunedoara

  Inspectorii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ai județului  Hunedoara au continuat și în acest weekend verificările inopinate la operatorii economici. Controalele au vizat siguranța celor care aleg să își petreacă timpul liber în locații destinate divertismentului. Astfel au fost controlate 5 locații din Hunedoara și Deva, iar în urma acestor acțiuni au fost constatate 31 de deficiențe, din care 7 au fost remediate în timpul controlului și […]

todaynoiembrie 20, 2022 1146

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

0%