Politică

Turismul electoral sub lupa unui proiect legislativ liberal

todaymai 24, 2023 38

Background
share close

În prezent, Parlamentul are în dezbatere un important proiect de lege, propus de deputatul Vetuța Stănescu din partea Partidului Național Liberal, în colaborare cu un alt coleg liberal,  deputatul Gigel Știrbu. Această inițiativă are ca obiectiv principal combaterea fenomenului de turism electoral și implică modificări și completări ale unor acte normative referitoare la evidența persoanelor și actele de identitate ale cetățenilor români.

Scopul proiectului de lege este de a introduce măsuri concrete pentru a preveni abuzurile în ceea ce privește participarea la alegeri a persoanelor care nu au domiciliul sau reședința efective în circumscripțiile electorale respective. Această practică, cunoscută sub denumirea de turism electoral, afectează integritatea procesului electoral și încalcă principiul reprezentativității democratice.

Propunerea legislativă urmărește consolidarea sistemului de evidență a persoanelor și actualizarea actelor de identitate, astfel încât să fie mai eficiente în prevenirea și sancționarea cazurilor de turism electoral. Se dorește implementarea unor mecanisme riguroase de verificare și autentificare a identității persoanelor înregistrate pe listele electorale și o mai bună colaborare între autoritățile competente pentru identificarea și sancționarea celor implicați în astfel de practici ilegale.

”Am susținut în Comisia pentru administrație publică și amenajarea teritoriului din Camera Deputaților, proiectul de lege al colegului meu liberal, Gigel Știrbu, prin care ne dorim să prevenim turismul electoral și „distorsionarea” rezultatului alegerilor. Practica a reliefat faptul că, în apropierea alegerilor, există localități unde numărul vizelor de flotant crește foarte mult comparativ cu anii în care nu sunt scrutine electorale. Sunt oameni care își fac viză de flotant cu doar câteva zile. înainte de alegeri, iar după ce își exercită dreptul constituțional de a vota acolo nu mai sunt văzuți prin aceste localități. De precizat că amendamentele propuse sunt în concordanță cu prevederile Comisiei de la Veneția, care a redus termenul la 6 luni înaintea procesului electoral. Astfel, dacă legea va fi adoptată nu vor mai putea fi acordate vize de flotant cu 24 de ore înainte de alegeri!”, a explicat deputatul PNL de Hunedoara Vetuța Stănescu.

 

 

 

 

Cosmina Prața

Scris de radiocolor

Rating

Postari anterioare

Politică

Mesajul președintelui PNL Hunedoara, Vetuța Stănescu la aniversarea a 148 de ani de liberalism

Astăzi se sărbătorește aniversarea a 148 de ani de la înființarea Partidului Național Liberal, eveniment ce a avut loc la data de 24 mai 1875. Această zi este deosebit de importantă în istoria partidului, reprezentând un moment semnificativ în dezvoltarea și evoluția sa de-a lungul timpului. Partidul Național Liberal a fost fondat cu scopul de a promova principii și idei liberale, reprezentând astfel o voce puternică pentru democrație, libertate și […]

todaymai 24, 2023 22

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

0%