În curând vom avea la Orăștie un nou muzeu. Prof. Lorena Pascu va deschide publicului larg, un Muzeu de Etnografie și Folclor „Buna mea m-o învățat „.
Folclorul și tradiția reunite vor putea oferi celor care trec pragul acestui muzeu, experiențe și activități unice ce promit o călătorie în lumea satului românesc.
Muzeul oferă în expoziție piese achiziționare, primite sau moștenite de Lorena Pascu de-a lungul anilor. Aceasta prin activitățile sale ca profesor- învățător al Școlii Gimnaziale Dominic Stanca din Orăștie, referent al Casei de Cultură din Orăștie și interpret de folclor, a căutat mereu să descopere comori printre copiii pe care îi instruiește.
Despre ce gen de activități pot fi desfășurate în cadrul Muzeului pe care ni-l propune spre vizitare ca spațiu activ de învățare, Lorena Pascu ne-a declarat în exclusivitate, următoarele:
„Sunt activități ce reflectă viața omului de la sat, din fiecare perioadă a anului. De exemplu, culesul strugurilor, frământatul pâinii, secerișul, claca, șezătoarea, tăiatul porcului, tunsul oilor, adunatul fânului și multe alte obiceiuri menite să reflecte iscusința omului simplu de la sat. Piatra de temelie a muzeului „Buna mea m-o învățat”este reprezentată de dragostea față de folclor, de frumusețile locului, de oamenii harnici care, prin strădania lor, fac satul să înflorească pe zi ce trece.”
Muzeul care va fi deschis publicului este în pregătire, pe ultima sută de metri și curând va fi activ celor care vor să redescopere tradițiile zonei noastre. Pagina de internet dedicată muzeului Buna Mea M-o Învățat, este deja activă, iar Lorena Pascu a pus deja la dispoziția tuturor și o pagină de Facebook cu același nume, în semn de mulțumire bunicii care a servit de exemplu pentru tânăra orăștiancă.
Cu același nume „Buna mea m-o învățat „, Lorena Pascu a dedicat bunicii, un cântec, un festival de folclor și acum, un muzeu.
„Alături de copiii pe care „i-am alimentat” cu doze mici de folclor, de prieteni și nu în ultimul rând de familie, am decis că rădăcinile tradițiilor românești pe care noi le-am descoperit și care nu încetează niciodată să ne surprindă, sunt menite să ne țină drepți în fața oricărei furtuni. Motiv pentru care astăzi, mă aflu în fața micului muzeu.
Îmi doresc nespus ca fiecare persoană ce îi va călca pragul să se întoarcă acasă cu cel puțin un lucru din lada noastră de zestre.
Noi trebuie să lăsăm urmaşilor noştri tot ceea ce noi am avut, să le oferim cel puţin aceleaşi şanse materiale şi spirituale de existenţă de care generaţia noastră s-a bucurat,” ne-a mai spus Lorena Pascu.
Cosmina Prața
Comentarii (0)