Actualitate

Un nou memoriu pentru calea ferată dezafectată Păuliș – Lunca. Cum a împotmolit CFR lucrurile!

todayoctombrie 12, 2022 22 1

Background
share close
Sucursala Regională de Căi Ferate Timișoara tergiversează, inexplicabil de mult, procedurile tehnice de întocmire a documentațiilor în vederea promovării transferului către autoritățile administrației publice locale din Județul Hunedoara a terenurilor situate pe traseul liniei feroviare dezafectate Păuliș Lunca – Brad. Au fost făcute numeroase demersuri de către autoritățile județului, dar care s-au împotmolit la CFR. În aceste condiții prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, a trimis un „Memoriu” viceprim-ministrului Sorin Mihai Grindeanu – ministrul Transporturilor și Infrastructurii, prin care aduce la cunoștință această situație.
În urmă cu 5 luni, Instituția Prefectului Județul Hunedoara a înaintat, sub forma unui proiect de hotărâre de Guvern, solicitarea de trecere a terenurilor aferente liniei feroviare Păuliș Lunca – Brad (dezafectată) din domeniul public al statului (terenuri aflate în administrarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și în concesiunea Companiei Naționale de Căi Ferate C.F.R. – S.A), în domeniul public al unor localități din Județul Hunedoara (municipiul Brad și comunele Luncoiu de Jos, Șoimuș, Băița și Vălișoara), în scopul punerii în valoare a fostei linii ferate Păuliș Lunca-Brad și introducerii acesteia în circuitul turistic, având în vedere oportunitățile de finanțare nerambursabile existente.
Ulterior, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a trimis Instituției Prefectului un punct de vedere prin care se arată că bunurile (terenurile în cauză) pot fi transferate către autoritățile locale numai după parcurgerea unor etape care presupun implicarea Sucursalei Regionale CF Timișoara. Precizările ministerului au fost trimise Sucursalei Regionale de Cale Ferată Timișoara, Instituția Prefectului solicitând, totodată, „ inițierea de urgență a procedurilor ce cad în sarcina acesteia de „verificare și identificare pe teren a situației tehnico-juridice de către o comisie mixtă formată din reprezentanți din cadrul Regionalei CF Timișoara și ai solicitantului”.
Până astăzi, din partea Sucursalei Regionale de Căi Ferate Timișoara nu s-a primit niciun răspuns privind stadiul parcurgerii etapei de verificare și identificare a situației tehnico-juridice a terenurilor în cauză, precum și avizarea în C.T.E. (Consiliul Tehnico-Economic) al sucursalei.
În documentul trimis viceprim-ministrului Sorin Mihai Grindeanu se arată că:
„Având în vedere această situație de tergiversare de către Sucursala Regională de Căi Ferate Timișoara a procedurilor de întocmire a documentațiilor tehnice ce cad în sarcina acesteia (inclusiv avizarea în CTE), ne vedem obligați să vă informăm despre acest blocaj instituțional care poate periclita transferului către autoritățile administrației publice locale a terenurilor situate pe traseul liniei feroviare dezafectate Păuliș Lunca – Brad, cu consecința gravă a ratării unor oportunitățile de dezvoltare/proiecte cu finanțare externa nerambursabilă, considerate deosebit de importante pentru comunitatea locală din Județul Hunedoara.”
Prefectul Călin Petru Marian solicită ministrului Transporturilor și Infrastructurii să intervină instituțional și să dispună măsurile legale care se impun pentru deblocarea situației.
Carmen COSMAN 

Scris de radiocolor

Rating

Postari anterioare

Actualitate

Spațiul renovat al Liceului Tehnologic „Nicolaus Olahus” reintră în circuitul activităților școlare

Astăzi a fost inaugurat spațiul renovat al Liceului Tehnologic „Nicolaus Olahus”  din Orăștie . Instituția îmbrăcată în haine de sărbătoare și-a primit oaspeții, într-un cadru festiv organizat în spațiul proaspăt reabilitat.       Liceul situat aproape de centrul vechi al municipiului Orăștie are o încărcătură istorică însemnată pentru comunitatea locală, ale cărui începuturi sunt legate de finalul secolului al XVIII-lea. Instituția a acompaniat evoluția societății românești. După 1850, a funcționat […]

todayoctombrie 11, 2022 426 1

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

0%