Actualitate

Victimele regimului comunist comemorate azi la Orăștie

todaymartie 10, 2023 141

Background
share close

Astăzi, Sinagoga din Orăștie a găzduit o activitate prin care au fost comemorate două personalități orăștiene. În semn de respect pentru Deținuții Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989, dr. Aurel Vlad și Sebastian Bornemisa, de la a căror trecere în neființă se împlinesc anul acesta, 70 de ani, au fost comemorați la Sinagogă începând cu ora 12:00.

Organizatorii au pus față în față publicul cu istoria acestui moment dedicat zilei deținuților politici anticomuniști prin alocuțiunile lui conf. univ. dr. Valentin Gabriel Orga, din partea Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” din Cluj și a prof. Luminiței Munteanu, din partea Bibliotecii Municipale Sebastian Bornemisa din Orăștie.

Printre cei care s-au adresat publicului a fost și primarul municipiului Orăștie, Ovidiu Bălan. Cuvântul de deschidere l-a ținut Narcis Terchet.

Unul din momentele cele mai de preț,  pe lângă discursurile care pe bună dreptate, elogiau cele două personalități ale Orăștiei, a fost întâlnirea cu cel din urmă supraviețuitor al ororilor închisorilor comuniste, Cornel Lupu. La cei 98 de ani ai dumnealui a venit în mijlocul publicului cu o seninătate greu de înțeles și a amintit în fața tuturor alți colegi de suferință întemnițați de minți supuse.

Evenimentul a mai fost marcat si prin vizionarea filmului documentar Memorialul Durerii si a unui program artistic a clasei a III-a D Step by Step, a Școlii Dr. Aurel Vlad din Orăștie.

 

 

 

 

 

Cosmina PRAȚA

Scris de radiocolor

Rating

Postari anterioare

Actualitate

856 de vehicule verificate RAR în Hunedoara. Rezultate: 97 de amenzi și 94 de certificate retrasee de înmatriculare .

COMUNICAT DE PRESĂ   Rezultatele acțiunilor de control tehnic în trafic efectuate de Registrul Auto Român în anul 2022     În anul 2022, Registrul Auto Român a verificat în trafic, din punct de vedere tehnic,  76.440 de vehicule la nivelul întregii țări. În urma controalelor, inspectorii RAR au constatat că 45,04% dintre acestea aveau deficiențe tehnice majore și/sau periculoase, motiv pentru care au fost declarate neconforme. Cele mai multe […]

todaymartie 10, 2023 49

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

0%