Social

VIOLENȚA ASUPRA COPILULUI. Apel la comunitatea locală!

todayoctombrie 10, 2023 20

Background
share close

Aproape 50 de persoane, dintre care 4 copii, și-au pierdut viața în urma bătăilor și abuzurilor din familie, în timp ce aproape 9.000 de minori au fost victime ale agresiunilor, în cursul anului trecut, la nivel național.

Numărul cazurilor de abuz raportate autorităților crește anual. Doar în primele patru luni ale anului 2023, peste 3.000 de minori s-au declarat victime ale unei forme de violență – abuz, neglijare, exploatare sau trafic de copii.

La nivel local însă, dimensiunile fenomenului sunt subevaluate de cazurile care nu ajung în atenția autorităților. La Direcția de Asistență Socială Deva, au fost înregistrate, în ultimul an, 6 cazuri de violență asupra copiilor și adolescenților – și toate au avut loc în familie, conform rapoartelor de monitorizare întocmite de asistenții sociali.

Chiar dacă în niciuna dintre situații nu au fost necesare intervenții medicale de urgență, violența fizică asupra copiilor rămâne printre cele mai grave probleme sociale. Orice formă de violență amenință nu doar sănătatea copilului, ci și bunăstarea lui emoțională. Și chiar dacă este doar martor la un act de violență, acesta îi afectează capacitatea de învățare și socializare, precum și dezvoltarea ca adult și părinte bun în viitor.

În plus, nivelul scăzut de trai, consumul de alcool și plecarea părinților la muncă în străinătate sunt factori care cresc riscul abuzării, neglijării sau exploatării copiilor.

Pornind de la aceste considerente, DAS Deva, prin Compartimentul Intervenție în situații de urgență și prevenire marginalizare socială face apel la comunitatea locală să semnaleze cazurile de abuz, neglijare, exploatare și orice altă formă de violență asupra copilului, astfel încât asistenții sociali să poată interveni la timp, în funcție de nevoile identificate.

Este important să conștientizăm cu toții consecințele pe termen lung ale unor comportamente deviante!

 

DE REȚINUT! Cazurile de abuz, neglijare, exploatare și orice altă formă de violență asupra copilului pot fi raportate – atât de către victime, cât și de către alte persoane care au cunoștință despre copii supuși violenței – la „Telefonul copilului”: 119, lansat anul trecut. Apelurile sunt gratuite și vor fi preluate, 24 din 24 de ore, de către specialiști în asistență socială și protecția copilului.

 

 

Sursă: Direcția de Asistență Socială Deva

 

 

 

 

Cosmina Prața

Scris de radiocolor

Rating

Postari anterioare

Actualitate

Retro Parada Toamnei: Zeci de mașini de epocă vor fi expuse la Deva

Colecționarii mașinilor de epocă se vor reuni la Deva. Retromobil Club România – Filiala Hunedoara, în parteneriat cu Primăria Municipiului Deva organizează sâmbătă 14 octombrie 2023, evenimentul ,,Retro Parada Toamnei 2023”. Mașinile de epocă vor fi expuse în Piaţa Unirii (în faţa Primăriei Deva), între orele 10:00 – 13:00. Evenimentul va reuni posesorii și pasionații de automobile și motociclete de epocă din județul Hunedoara. Expoziția va cuprinde peste 50 de vehicule istorice […]

todayoctombrie 10, 2023 76 2

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

0%