Actualitate

„Voia- satul copilăriei noastre”-monografie etnofolclorică dedicată localității de la poalele Apusenilor

todaynoiembrie 11, 2023 398

Background
share close

Fiii satului s-au reunit azi, 11 noiembrie, acasă, la lansarea cărții „Voia- satul copilăriei noastre, monografie etnografică semnată de Conf. dr. ing. Gheorghe Belea și in memoriam, Emil Jude. Evenimentul a fost găzduit în recent renovatul Cămin  Cultural din satul Voia, cu organizarea asigurată de primăria și consiliul local al comunei Balșa în a cărui administrare se află satul.

Primarul Traian Jude nu se dezminte nici de această dată și arată că fiecare din satele ce alcătuiesc comuna sunt importante pentru el ca primar, dar și ca fiu al satului. Este receptiv la tot ce ar putea influența în mod pozitiv viața comunității pe care o conduce.

Mai bine de 100 de persoane care au participat la lansarea monografiei, au transformat sala căminului, într-un loc al depănării amintirilor și al regăsirii, mulți dintre cei prezenți, venind de departe special pentru acest moment.

Răsfoind cartea, cela care o face are în mod clar o întâlnire cu istoria locului, printre cuvintele pline cu sens făcându-și loc imagini după fotografii din arhivele personale ale oamenilor locului, care completează datele obținute prin cercetare și muncă.

Printre cuvintele dedicate cărții rostite de fii care au confirmat adevărul vorbei populare „de la țară pleacă domnii”, și-au făcut loc și cântecele micului patriot, Tudor Limbean care a venit special de la Vințu de Jos. El este un adolescent de 13 ani, elev în clasa a VII-a a Liceului de Muzică și Artă „Regina Maria” din Alba Iulia, iar astăzi, al Voia, a încântat și prin interpretarea la nai a două cântece, instrument pe care îl studiază și de care s-a declarat pasionat.

Glasul lui Simi Belea s-a auzit și el, întreținând atmosfera spre bucuria celor prezenți, ori de câte ori are ocazia aduce voie bună consătenilor săi. Alături de taragotul lui Gheorghe Hendrea, voia bună a fost la ea acasă, sâmbătă,  11 noiembrie 2023, la Voia.

O monografie este nu numai o modalitate de a concentra date istorice adunate prin ore de muncă și cercetare, ci și o declarație de dragoste față de rădăcină, căsuța părintească și locul nașterii care cheamă orice fiu din orice colț de lume.

 

 

 

 

 

 

Cosmina Prața

Scris de radiocolor

Rating

Postari anterioare

Comunitate

In aceastã noapte a avut loc un incendiu într-o gospodărie la Vaidei

În această noapte, pompierii Detașamentului Orăștie au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie din localitatea Vaidei. Ajunse la fața locului, echipajele operative au constatat faptul că incendiul se manifesta violent, la o anexă cu suprafața de aproximativ 60 metri pătrați, în care se aflau depozitate lemne de foc, cu posibilitatea de propagare a flăcărilor la casa de locuit și șura gospodăriei. Proprietara casei s-a autoevacuat […]

todaynoiembrie 11, 2023 189

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

0%