Social

ZIUA MONDIALĂ DE PREVENIRE A ÎNECULUI – 25 IULIE 2023. ORICINE SE POATE ÎNECA, NIMENI NU AR TREBUI SĂ SE ÎNECE

todayiulie 25, 2023 45 1

Background
share close

Ziua Mondială de Prevenire a Înecului (World Drowning Prevention Day) este marcată, în fiecare an, în data de 25 iulie. Acest eveniment global este o oportunitate de a evidenția impactul tragic și profund al înecului asupra familiilor și comunităților și de a oferi soluții salvatoare pentru prevenirea acestuia.

În contextul acestui eveniment ne alăturăm eforturilor tuturor țărilor de a informa despre siguranța în apă și în jurul acesteia. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) subliniază necesitatea de amenajare de locuri sigure, îndepărtate de apă pentru copii și tineri cu vârste cuprinse între 1 și 24 de ani, învățarea lor să înoate și îmbunătățirea gestionării riscurilor de inundație, pentru a se preveni decesele prin înec.

La nivel mondial:

Înecul a provocat peste 2,5 milioane de decese în ultimul deceniu în întreaga lume. OMS estimează că: 236.000 de vieți sunt pierdute în fiecare an din cauza înecului; 650 decese prin înec în fiecare zi; 26 decese prin înec în fiecare oră. Aceste estimări nu includ decesele prin înec cauzat de inundații sau prin accidente de circulație.

Înecul se numără printre primele zece cauze de deces la copii și tineri cu vârsta cuprinsă între 1și 24 de ani din fiecare regiune a lumii; cele mai mari rate de înec apar în rândul copiilor cu vârsta cuprinsă între 1 și 4 ani, urmate de copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 9 ani. Peste 90% dintre decesele prin înec, din țările cu venituri mici și medii, au loc în râuri, lacuri, fântâni, vase de stocare a apei menajere și piscine.

Înecul este a treia cauză de deces accidental, reprezentând 7% din toate decesele prin rănire.

Bilanțul uman, social și economic al acestor pierderi este intolerabil de mare și complet prevenibil.

La nivel național:

România se clasează pe locul 4 în Uniunea Europeană, după Letonia, Lituania și Estonia, în ceea ce privește rata de mortalitate standardizată prin înec și scufundare (conform datelor publicate de Eurostat).

Înecul constă dintr-o sufocare provocată de scufundarea gurii și nasului în apă.

Înecul apare atunci cînd persoana nu mai poate respira în momentul în care este aflată sub suprafața apei sau a altui lichid. Înecul este un accident grav, cu rezultate fatale sau nefatale.

Înecul nu este zgomotos, spectaculos, este tăcut, oamenii nu se zbat stropind cu apă și nu strigă după ajutor. Persoana care se îneacă și supraviețuiește a suferit un înec nefatal. Înecurile fatale se petrec cand persoana este singură sau într-o împrejurare când ceilalți fie nu sunt conștienți de situația victimei, fie nu sunt capabili să-i ofere ajutor. 

Cum vă puteți proteja copilul?

  • Supravegheați-l chiar dacă știe să înoate;

  • Însoțiți-l în apă: la mare, în parcuri acvatice, în piscine, în zonele cu tobogane;

  • Alegeți doar locuri de scăldat autorizate și amenajate corespunzător;

  • Nu pierdeți copilul din câmpul vizual nici măcar o secundă.

Activitate de informare finanțată de către Ministerul Sănătății prin Programul Național de Evaluare și Promovare a Sănătății, cu suportul metodologic al Institutului Național de Sănătate Publică.

Cosmina Prața

Scris de radiocolor

Rating

Postari anterioare

Actualitate

Lucrurile bune se întâmplă, oamenii de bine există

Recunoștință pentru reușita lor asta a simțit să transmită un localnic din Costești după ce echipa de salvatori reunită l-a găsit pe Relu, un localnic de 67 de ani care a dispărut duminică seara.  Relu cum îi spun consătenii, s-a pierdut, însă  localnici, polițiști și pompieri s-au mobilizat și neobosit l-au căutat până l-au găsit. Finalul căutărilor a fost anunțat pe Facebook de unul dintre localnici care a mulțumit pentru […]

todayiulie 25, 2023 476 1 2

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

0%