Actualitate

Ziua Națională a Muntelui, marcată în județul Hunedoara

todayseptembrie 14, 2022 37 1

Background
share close
La nivel internațional, anul 2022 a fost proclamat Anul Internațional al Dezvoltării Durabile a Munților de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite. Declarația Anului Internațional al Dezvoltării Durabile a Munților 2022 nu numai că recunoaște necesitatea conservării sistemului global de susținere a vieții, care este indispensabil supraviețuirii ecosistemului global, dar oferă și o bază solidă pentru continuarea lucrărilor de fond privind dezvoltarea montană, având astfel o semnificație importantă pentru viitorul omenirii.
Pentru a marca Ziua dedicată Muntelui, care reprezintă și data tradițională a încheierii pășunatului în Carpații României și implicit în Munții Apuseni, la inițiativa prefectului județului Hunedoara, Călin Petru Marian, s-au desfășurat activități de conștientizare a potențialului și de valorificare a oportunităților oferite de zona montană, în comuna Buceș, în locul denumit „HODINARIUM”, dedicate copiilor din comunele Buceș, Blăjeni și Bucureșci. Din partea Instituției Prefectului județului Hunedoara a participat și subprefectul Lőrincz Széll.
Prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, le-a vorbit școlarilor prezenți despre importanța ocrotirii mediului înconjurător, despre respectul și dragostea față de natură și despre frumusețea locurilor pe care județul Hunedoara le găzduiește.
Evenimentul a atras atenția asupra protejării mediului înconjurător și asupra valorificării oportunităților turistice, precum și a tradițiilor și meșteșugurilor autohtone.
La acțiune au participat directorul adjunct al Agenției Naționale a Zonei Montane, Gheorghe Hîrlav, președintele Comitetului de Masiv al Grupei de Munților Apuseni, Silviu Ponoran, care ocupă și funcția de primar al orașului Zlatna și președinte al Asociației „Moții, Țara de Piatră”, administratorul Centrului Regional de Dezvoltare Montană Hațeg, Anamaria Pârâian-Nicoară, reprezentanți ai mai multor instituții publice reprezentative din județul Hunedoara, reprezentanți din sectorul non-guvernamental, precum și edilii primăriilor din Țara Zarandului.

Scris de radiocolor

Rating

Postari anterioare

Actualitate

Planul de investiții „Anghel Saligny” aduce finanțare pentru 4 proiecte la Geoagiu

Orașul Geoagiu va beneficia de susținere a patru proiecte , primăria condusă de Vasile Cărăguț obținând finanțare prin intermediul proiectului Saligny. Obiectivele acestei finanțări sunt în diferite zone ce aparțin adminstrației primăriei . Cele patru proiecte vizează satul Gelmar, strada Feredeului (cătun Poenari) și satul Homorod, pentru care s-a aprobat finanțarea a 2 proiecte. Planul de investiții „Anghel Saligny” va finanța reabilitarea şi modernizarea  drumurilor din interiorul localităţii Gelmar în […]

todayseptembrie 14, 2022 120

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

0%