Actualitate

Ziua Națională a României sărbătorită în municipiul Deva

todaydecembrie 1, 2022 183

Background
share close

Ca în fiecare an, pe data de 1 decembrie, Deva se îmbracă în haine de sărbătoare pentru a celebra Ziua Marii Uniri de la 1918. Programul de Ziua Națională a României – 1 Decembrie 2022, la Deva, cuprinde parada militară, concert de muzică populară și focuri de artificii, ce se vor desfășura pe întreg parcursul zilei.

 

 

În municipiul Deva, sunt instituite restricții de circulație cu ocazia desfășurării paradei militare organizate de Ziua Națională a României. Zonele unde sunt aplicate restricții au fost postate într-un mesaj pe pagina de Facebook a Primăriei Municipiului Deva care ”face apel la toți participanții la traficul rutier să dea dovadă de înțelegere și să folosească rute ocolitoare”.

Parada militară a început la ora 12.00 cu o slujbă oficiată de Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Nestor însoțit de un sobor de preoți.

Au urmat discursurile oficialităților, primul care a luat cuvântul fiind primarul municipiului Deva, Florin Oancea:

Avem datoria morală de a spune mai departe povestea acestei frumoase zile in care s-a desăvârșit statul român.”

 

Apoi a luat cuvântul, Președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor:

„Este momentul de referință pentru destinul națiunii noastre,…istoria scrisă cu multa jertfa a consemnat nu numai curajul bravilor ostași, ci și dragostea pentru pământul românesc cel care ne-a oferit adăpost în vremurile grele.

A încheiat discursurile ce au precedat momentul paradei, Prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian:

Astăzi se împlinesc 104 ani de la cel mai important moment al istoriei noastre ca națiune când în Adunarea Națională de la Alba Iulia, reprezentanții tuturor provinciilor românești au decis Marea Unire necondiționată și pentru totdeauna cu Regatul României. Cred cu tărie că mândria de fi român poate reprezenta un obiectiv de suflet al nostru al tuturor.

Cel mai emoționant moment a fost de departe decorarea veteranului de război, Ciocan Candin Ioan. Născut în  22.12.1922 în comuna Blăjeni, a servit patria, pe front, este cetățean de onoare al județului Hunedoara, iar astăzi a fost ridicat în grad de general de brigadă  în retragere. Cu istoria scrisă pe față și lucid a mulțumit pentru gest, pentru sprijin și a cerut Lui Dumnezeu „să binecuvânteze țara aceasta”.

 

A urmat apoi, parada militară în compania Fanfarei de la Petrești, județul Alba, instituție de referință cu o vechime de 141 de ani, fiind probabil singura fanfară de amatori din țară care se poate lăuda cu o așa activitate neîntreruptă. Au fost prezentate structurile militare ale județului Hunedoara, pe sunetul marșurilor de defilare.

De remarcat a fost prezența locuitorilor municipiului Deva și nu numai care s-au reunit pe Bulevardul Decebal  pentru a celebra cea de- a 104- a aniversare a Zilei Marei Uniri consfințită la Alba-Iulia, în 1918.

La mulți ani, România! La mulți ani, români!

 

 

Cosmina  PRAȚA

Scris de radiocolor

Rating

Postari anterioare

Actualitate

Incendiu în Romoșel provocat de un mijloc de încălzire nesupravegheat

Un incendiu izbucnit la o casă din localitatea Romoșel a fost anunțat în urmă cu puțin timp printr-un apel la numărul unic de urgență 112.   La locul evenimentului s-au deplasat de urgență pompierii militari cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, sprijiți de o ambulanță a Serviciului de Ambulanță Județean. La sosirea echipajelor operative, incendiul se manifesta generalizat, pe întreaga suprafață a locuinței, de cca 16 mp […]

todaydecembrie 1, 2022 498

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

0%