Ziua de astăzi, 6 ianuarie reprezintă o sărbătoare importantă atât pentru creştinii ortodocşi, cât şi pentru cei catolici. Sărbătoarea Botezului Domnului, acest sfânt şi mare praznic, după cum spunea părintele Ilie Cleopa, se mai numeşte şi „Arătarea Domnului” sau „Epifania”.

 

Catolicii sărbătoresc astăzi Epifania, simbolizând anunţarea naşterii lui Hristos regilor magi, care i-au adus daruri, aur, smirnă şi tămâie, iar ortodocşii celebrează botezul Mântuitorului în apele Iordanului de către Sfântul Ioan Botezătorul.

 

Numită teologic şi Epifania, Teofania sau Arătarea Domnului, sărbătoarea aminteşte de momentul în care Iisus Hristos, la vârsta de 30 de ani, a fost botezat de Sfântul Ioan Botezătorul în râul Iordan.

 

În amintirea botezului lui Iisus Hristos în Iordan şi a arătării Sfintei Treimi în ziua Bobotezei s-a săvârşit slujba Agheasmei Mari sau sfinţirea cea mare a apei în toate lăcașele de cult din Orăștie.

 

Zeci de credincioși din municipiul nostru au participat astăzi la slujba religioasă precum au luat și agheasmă. Acesata este apa pe care o sfinţesc preoţii şi pe care oamenii religioși o beau ca să fie protejaţi de rele. Pentru cei care cred, puterea aghiasmei este foarte mare. Ea se ia spre sănătatea sufletului şi a trupului.

 

Pe lângă tradiția sfințirii apelor, include și o serie de obiceiuri populare, ca acela în care bărbații scot crucea din apă, și superstiții, precum aflarea ursitului.

 

Astăzi sărbătorim Boboteaza sau Botezului Domnului

06 ianuarie 2021

 Radio Color Orăștie

Adresă:

PiațaVictoriei, Nr.25

Email: rcorastie@yahoo.com

Tel. :0254/241-701   

     (redacție)

        0720-212-423 

               (marketing)         

 

Adresa de e-mail
Conținutul mesajului
Expediază
Expediază
Formularul a fost expediat - îți mulțumesc.
Rugăm să indeplinești toate câmpurile obligatorii!

Carte de vizită QR Code

BrownMedia