Actualitate

Călușarii din Romos au câștigat un important premiu

todayseptembrie 26, 2022 548 5

Background
share close

𝐙𝐞𝐜𝐢 𝐝𝐞 𝐚𝐧𝐬𝐚𝐦𝐛𝐥𝐮𝐫𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐭𝐨𝐚𝐭𝐚 𝐭𝐚𝐫𝐚  au concurat 𝐥𝐚 𝐂𝐥𝐮𝐣-𝐍𝐚𝐩𝐨𝐜𝐚, 𝐥𝐚 𝐅𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥𝐮𝐥-𝐜𝐨𝐧𝐜𝐮𝐫𝐬 ,,𝐉𝐨𝐜𝐮𝐥 𝐅𝐞𝐜𝐢𝐨𝐫𝐞𝐬𝐜 𝐬𝐢 𝐁𝐚𝐫𝐛𝐚𝐭𝐞𝐬𝐜 𝐝𝐢𝐧 𝐑𝐨𝐦𝐚𝐧𝐢𝐚”

Festivalul este deja organizat la nivel național și este un concurs destinat formațiilor tradiționale. Anul acesta formațiile  s-au   întrecut în fața unui juriu de specialitate format din  coregrafi, profesori coregrafi și muzicologi. Festivalul a  fost organizat la Cluj-Napoca, duminică, 25 septembrie 2022, la Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș”.

Călușarii din Romos au  obținut un binemeritat loc III.

Concurenții au fost acompaniați de formații instrumentale tradiționale.

„Festivalul are ca scop promovarea şi revitalizarea unor tipuri de Joc Fecioresc tradițional (la care se bate pe picior): Feciorește de bâtă (Haidăul), Feciorește rar (Târnăveană), Feciorește des, Bărbunc din Ardeal, Feciorește mixt (Plimbată rară, Bătută şi Feciorească) din Sudul Transilvaniei, Călușerul şi Romana de la Orăștie, Ardeleană feciorește din Bihor, Sorocul bănățean etc. și a Jocurilor Bărbătești (la care se bate în pământ): Feciorește de sărit (Fecioresc din Maramureş, De sărit din Lăpuș, Roata feciorilor din Oaș), Brâuri din Muntenia (Brâul din Muscel, Brâul pe șase), Oltenia (Brâuleț, Alunelul, Trei păzește, Galaonul), Transilvania (Brâul ăl mare, Brâul fetelor), Moldova (Corăghiasca), Banat (Brâul bătrân) și Bătute, în Moldova etc., precum şi punerea în evidență a celor mai buni jucăuși”, afirmă dr. Zamfir Dejeu.

Foto: @infopressphotography

sursa:https://www.efainlacluj.ro/

Scris de radiocolor

Rating

Postari anterioare

Actualitate

Deputatul Vetuța Stănescu: ”Reducerea cu 50% a facturilor pentru Țara Moților, blocată la furnizorul de energie electrică. ANRE poate controla furnizorul!”

Localnicii din Țara Moților nu pot să beneficieze de reducerea cu 50% a facturilor la energia electrică, deși există o lege în acest sens, iar documentele necesare au fost deja completate și trimise. Problema a fost semnalată în spațiul public, iar deputatul PNL de Hunedoara Vetuța Stănescu a lămurit care este problema și unde anume s-au blocat cu adevărat lucrurile. Într-o emisiune la Antena 3 Deva, parlamentarul hunedorean a explicat […]

todayseptembrie 26, 2022 692 1 2

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

0%