Istorie și evoluție, de-a lungul a patru secole
Viața Liceului Tehnologic „Nicolaus Olahus” începe la sfârșitul secolului XVIII și începutul secolului XIX, când în actuala clădire a fost înființată școala de fete. Mai târziu, în aceeași incintă este înființat Liceul Românesc „Despina Doamna”.
De-a lungul timpului, Liceul Tehnologic „Nicolaus Olahus” a trecut prin o serie de transformări, reflectând evoluția societății românesti și a comunității orăștiene la momentele istorice respective. Astfel, după anul 1850, aici funcționează pentru câțiva ani școala de fete, care se constituie în 1887 în școala superioara de stat pentru fete, transformându-se apoi între anii 1894-1895 în Școala Civilă de Stat pentru fete.
Clădirea trece în 1919 în proprietatea statului român și funcționează pâna în anul 1926 ca Școala Medie, între anii 1926-1928 școala căpătând titulatura de Școală Superioara de gradul I.
Intre anii 1947-1948, în actuala clădire și-a desfășurat activitatea Liceul de Fete. În perioada 1948-1955, unitatea de învățământ trece printr-o nouă reorganizare, luând naștere Școala Medie Tehnică-Agricolă, școală ce pregătea cadre medii tehnice. În anul 1955 această școală este transferata la Alba-Iulia, în locul ei fiind organizată Școala Profesională de Mecanici Agricoli, tutelată de către S.M.T. Orăștie. În perioada 1958-1966 este înfiintat Liceul Economic, ca răspuns la necesitățile economice ale judetului Hunedoara. Aici s-au pregătit cadre medii pe durata de 4 ani în domeniile contabilitate, planificare, merceologie.
Ca urmare a dezvoltării industriale a zonei Orăștie, în anul 1974 se pun bazele Liceului de Chimie Industrială, care funcționează în paralel cu profilul economic aflat în desființare. După anul 1989, liceul se transformă în „Grup Școlar de Chimie Industrială”, având învatamant liceal, curs de zi și seral, precum și invatamant post-liceal de maiștrii și scoală profesională.
În anul 2001, apare Grup Școlar „Nicolaus Olahus”, iar din 1 septembrie 2012 liceul își schimbă din nou denumirea, devenind Liceul Tehnologic „Nicolaus Olahus”.
Aceste transformări nu sunt datorate nestatorniciei sau nepriceperii, ci faptului că școala s-a străduit ca în decursul anilor să răspundă comenzii sociale a zonei Orăștie în pregătirea forței de muncă.
Nicolaus Olahus, personalitate marcantă cu rădăcini adânci în istoria Orăștiei
În secolul al XVI-lea la Orăştie a trăit şi deţinut înalte demnităţi familia Olahilor, descendentă din căsătoria surorii lui Iancu de Hunedoara, Maria, cu Manole din Argeş.
Ştefan Olahul venise în Transilvania pe la 1500, se stabileşte un timp la Sibiu, apoi la Orăştie unde va avea funcţia de jude. A fost judecător între anii 1505 şi 1520 făurindu-şi reputaţia de conducător înţelept. S-a căsătorit cu Barbara Huszár şi a avut 4 copii: 2 fete şi 2 băieţi dintre care Matei va ajunge şi el, mai târziu, jude regesc în Orăştie.
Al doilea fiu, Nicolaus Olahus (Olahul sau Valahul), a fost una dintre cele mai proeminente figuri ale generaţiei sale. Bazele lui Nicolaus Olahus au fost clădite la Orăștie, aici unde a urmat școala elementară.
Liceul Tehnologic, dotat astăzi la cele mai bune standarde
Pentru ca elevii liveului să își desfășoare activitatea în cele mai bune condiții, aceștia se bucură de săli de clasă ce le oferă cele mai bune condiții. Laboratoare luminoase, aparatură de generație nouă, mobilier modern și condiții de practică sigure.
Liceul orăștian dispune de trei corpuri de cladire prevazute cu cabinete, laboratoare, ateliere, sală de sport multifuncțională, bibliotecă și sală de lectură.
- 11 cabinete pentru discipline teoretice
- bibliotecă
- sală de sport multifuncțională
- cabinet de asistență psihopedagogică
- ateliere școală
- laboratoare de discipline tehnice
- laboratoare de chimie
- laboratoare de fizică
- laboratoare de informatică
Învățământul profesional și dual, ȘANSA ta de a deveni MESERIAȘ!
Pentru că meseria este brățară de aur, și cei care trec pragul liceului pot avea certitudinea că după absolvire nu vor avea doar o diplomă demnă de pus în ramă. Vestea bună este că acest tip de învățământ își atinge țelul, și anume acela de a avea ocazia să te încadrezi pe piața muncii imediat după absolvire. Dovadă stau generațiile care au trecut în decursul timpului prin programele de formare oferite de școala orăștiană, și care acum profesează în domeniile prin calificările cărora au trecut.
Pentru anul şcolar 2021-2022, Liceul Tehnologic „Nicolaus Olahus” Orăştie oferă absolvenţilor claselor a VIII-a următoarele calificări profesionale cu durata de 3 ani:
– DOMENIUL: Chimie Industrială, CALIFICARE: Operator industria de medicamente şi produse cosmetice, 12 locuri;
– DOMENIUL: Industrie textilă şi pielărie, CALIFICARE: Confecţioner articole din piele şi înlocuitori, 12 locuri;
– DOMENIUL: Prelucrări la rece, CALIFICARE: Frezor-rabotor-mortezor, 12 locuri;
– DOMENIUL: Finisaje pentru construcţii, CALIFICARE: Zugrav, ipsosar, vopsitor, tapetar, 12 locuri.
Prin aceste calificări, Liceul Tehnologic „Nicolaus Olahus” din Orăștie oferă elevilor ocazia de a deveni meseriași adevărați prin pregătirea asigurată în cei trei ani de învățământ profesional. Liceul dispune de cadre didactice bine pregătite și laboratoare dotate la standarde ridicate.
Liceul Nicolaus Olahus nu îți aduce doar o schemă teoretică și ocazia de a învăța practic o meserie, ci merge mai departe prin a te pregăti la modul practic pentru viitoarea ta meserie. Instituția de învățământ se bucură de o bună colaborare cu agenții economici din zonă, fapt ce dă ocazia tinerilor în plină formare să aibă parte de o pregătire adecvată, practică, pentru integrarea ulterioară a acestora în piața muncii.
Liceul orăștian, aplicând tehnici moderne de muncă intelectuală, oferă formarea inițială și continuă de înaltă calitate în domeniile: mecatronic, electric, chimie industrială și protecția mediului. Unitatea școlară asigură integrarea și reintegrarea pe piața muncii locală și regională, dezvoltă abilități manageriale și antreprenoriale, necesare pentru cariera viitoare a elevilor, un mediu de învățare stimulativ cu orientare tehnologică de calificare superioară.
Director: prof. dr. MEŞTEREAGĂ ELENA
Director adjunct: prof. HOMORODEAN CRISTIAN
Adresa: str. Octavian Goga nr. 25n
Date de contact:
Telefon/Fax: 0254241389
e-mail: [email protected]
www.nicolausolahus.ro
Pentru a vizita pagina de Facebook a liceului, click aici.
Comentarii (0)