Actualitate

Manifestările dedicate celei de-a 52-a aniversări a „Întâlnirii moților cu istoria” s-au desfășurat duminică, la Cheia – Dupăpiatră, comuna Buceș

todayiulie 8, 2024 53

Background
share close
Manifestările dedicate celei de-a 52-a aniversări a „Întâlnirii moților cu istoria” s-au desfășurat duminică, 07 iulie 2024, la Cheia – Dupăpiatră, comuna Buceș. O serie de oficialități au luat calea Iancului în semn de omagiu pentru lupta eroică a moților în timpul revoluției pașoptiste fiind cinstită memoria martirilor neamului, și mai ales victoria moților aflați sub conducerea lui Avram Iancu împotriva armatei maghiare, în anul 1849. Prezenți au fost: Florina Doris Visirin, prefectul județului Hunedoara, Calin Petru Marian, directorul general al APIA Hunedoara, Ovidiu Vlad, secretarul general al PNL filiala Hunedoara, Ovidiu Boldor, președintele TNL Hunedoara și mai mulți primari ai județului Hunedoara.
Cu acest prilej, Prefectul județului Hunedoara, Florina Doris Visirin, le-a transmis celor prezenți la sărbătoarea din Țara Moților:
Ne întâlnim din nou astăzi pentru a vorbi și pentru a ne aminti de Avram Iancu, pentru că aici, în Țara Moților, Avram Iancu este emoție, este strigăt, este angajament, este spirit și istorie.
Avram Iancu este eroul nostru și amprenta pe care viața și faptele sale au lasat-o este inca vie pentru ca aici este deplin cultivat acest sentiment de apartenență, de respect, de dragoste pentru un om, care înainte de a fi erou a fost un om al locului.
Despre viața și faptele lui Avram Iancu, despre destinul lui tragic și tulburător, știm cu toții. Dar cu adevărat important este să ne gândim în fiecare zi că o parte a vieții pe care o ducem astăzi, drepturile și libertățile de care ne bucurăm, se datorează fundamentelor pe care le-a pus lupta lui Avram Iancu și a celorlalți pașoptiști. De pildă, dacă nu ar fi existat Avram Iancu, eu, ca femeie, nu m-aș fi putut afla astăzi aici, vorbind în limba română despre libertate, egalitate, dreptate, patriotism și alte valori esențiale ale societății de astăzi.
Ca semn de recunoaștere și prețuire, Parlamentul României a adoptat Legea 223/2023 prin care se instituie anul 2024 ca „Anul Avram Iancu”, pentru aniversarea a 200 de ani de la nașterea marelui revoluționar. 
În lumea de azi, atât de divizată politic, social, ideologic, îndemnul lui Avram Iancu „libertate, egalitate, frățietate, ” rămâne tulburător de actual. Să nu lăsăm să fie uitat, pentru că Avram Iancu nu reprezintă doar contemporaneitatea sa, lumea revoluționarilor de la 1848, ci este toată istoria noastră. Iar moții, ca individualitate colectivă, și-au asumat și au respectat admirabil acest angajament în ciuda faptului că trăim într-o societate care acum încurajează valori care par să se îndepărteze tot mai mult de cele identitare.
Admir și vă mulțumesc pentru tenacitatea și perseverența de care dați dovadă în a cinsti memoria acestui om, acestui reper istoric național. Avram Iancu trăiește în aceste locuri miraculoase, în acești munți plini de bogății, și în cel mai important loc , în inimile noastre.
Cosmina Prața

Scris de radiocolor

Rating

Postari anterioare

Actualitate

Viața are prioritate! Un pui de barză a fost salvat de pompierii hunedoreni

Viața are prioritate! Un pui de barză a fost salvat de pompierii hunedoreni, după ce a fost observat aseară de un tânăr pe un câmp. Puiul căzuse din cuibul construit pe un stâlp de curent, însă a fost readus "acasă" de către salvatorii hunedoreni.   „Duminică seara, în jurul orelor 22.00, pompierii militari au intervenit în localitatea Cristur, pentru a recupera un pui de barză căzut din cuib. Un tânăr […]

todayiulie 8, 2024 23

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

0%