Diverse

România: Alegeri prezidențiale și parlamentare fixate pentru finele anului 2024

todayiulie 4, 2024 27

Background
share close

Coaliţia de guvernare a finalizat discuţiile pe marginea calendarului electoral pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare, cele dintâi urmând să aibă loc pe 24 noiembrie, respectiv pe 8 decembrie, iar alegerile pentru Legislativ pe 1 decembrie.

Trei weekend-uri la rând, românii sunt așteptați la urne să își exprime votul pentru cele două tururi de alegeri prezidențiale și pentru alegerile parlamentare. Reprezentanții PNL au anunțat astăzi că discuțiile la nivelul coaliției privind calendarul electoral pentru alegerile prezidențiale și parlamentare au fost finalizate. Primul tur al alegerilor prezidențiale va avea loc pe 24 noiembrie, iar al doilea tur pe 8 decembrie. Alegerile parlamentare vor fi organizate pe 1 decembrie.

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat joi că, din discuţiile coaliţiei, a reieşit că alegerile pot avea loc pe 1 Decembrie, sărbătoarea naţională a românilor, zi despre care spune că poate fi şi o ”sărbătoare a democraţiei”, adăugând că PNL şi PSD vor avea propriul candidat la alegerile prezidenţiale. 

S-a ţinut cont de toate aceste opţiuni şi de asemenea de încadrarea în prevederile legale, astfel încât să putem să avem un calendar în conformitate cu prevederile legilor în vigoare. Din discuţiile pe care le-am avut a reieşit că partidele politice au zis că nu este nicio problemă că alegerile au loc pe 1 Decembrie. 1 Decembrie este sărbătoarea noastră naţională, poate fi şi o sărbătoare a democraţiei în acelaşi timp. (…) În momentul de faţă, ţinând cont de toate aceste discuţii şi analiza pe prevederile legale, a reieşit că acesta este calendarul care va fi adoptat astăzi prin hotărâre de guvern„, a afirmat Ciucă la sediul PNL.

Întrebat dacă rămâne valabil tandemul preşedinte-premier între PNL şi PSD, Ciucă a spus: „În acest moment, vă pot spune că fiecare dintre partide va avea propriul candidat. (…) Dacă ne uităm şi la rezultatele obţinute la alegerile locale şi la consistenţa actuală a valorii politice a celor două partide, se poate discuta despre o abordare similară pentru guvernarea din 2025. Este este atât de diversificată şi dinamică viaţa, încât este greu să previzionăm ce se va întâmpla peste 10 ani„.

 

Scris de radiocolor

Rating

Postari anterioare

Politică

Majoritate simplă pentru PNL în consiliul local al orașului Geoagiu

PNL va avea majoritate simplă în viitorul consiliu local al orașului Geoagiu, rezultat în urma scrutinului electoral din 9 iunie. Din totalul de 15 consilieri câți numără forul local din Geoagiu, opt aparțin Partidului Național Liberal. În alcătuirea consiliului următorului mandat mai intră în calcul 6 consilieri PSD și unul de la AUR. Jurământul îl vor depune tot la finele lunii octombrie- începutul lunii decembrie, alături de noul primar ales […]

todayiulie 2, 2024 137

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

0%